Kofi Annan: Militær trussel var nødvendig i Syrien

Det var ifølge udviklingsminister Christian Friis Bach (R) budskabet fra FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, da de to mødtes tirsdag. Annan forsøgte sidste år at mægle mellem parterne i den blodige konflikt som FNs særlige udsending i Syrien.

»Kofi Annan erkendte, at vi kun er kommet hertil, hvor vi er nu, fordi der har været en effektiv og troværdig trussel. Det er det, der har bragt bevægelse i forhandlingerne,« siger Christian Friis Bach til Berlingske Nyhedsbureau.

I weekenden blev den amerikanske og den russiske udenrigsminister enige om en plan for afvæbningen af de kemiske våben i Syrien, som betyder, at Assad skal aflevere en oversigt over våbnene inden for en uge, at FNs inspektører skal have adgang til Syrien til november, og at alle kemiske våben i Syrien skal være fjernet og destrueret i midten af 2014.

»Annans stærke budskab var, at nu skal vi holde bevægelsen. Nu skal vi sikre, at vi ikke stopper med de kemiske våben, men først når konflikten er løst. Der er en enkelt ting, der er vigtigere end alt andet for, at det skal lykkedes, og det er, at Obama og Putin står skulder ved skulder og fortsætter det pres, der skal være på alle parter, for at løse konflikten,« siger Christian Friis Bach.

Spørgsmål: Betyder det, at Kofi Annan er positiv i forhold til den militære trussel fra USA?

»Han sagde klart, at det var nødvendigt. Det, der har skabt det momentum, vi har nu, har været en effektiv og troværdig trussel. Han bragte os tilbage til Irak, hvor man dengang heller ikke ville tillade våbeninspektører. Han sagde: »Dengang måtte vi erkende, at nogle gange fungerer diplomatiet kun med en troværdig trussel«. Den erkendelse havde han med fra Irak,« siger Christian Friis Bach.

Udviklingsministeren understreger, at løsningen på konflikten i Syrien er politisk.

»Det er kun en politisk løsning, men presset var nødvendigt. Hvis Obama og Putin vil, kan de få både parterne i konflikten og de regionale spillere til forhandlingsbordet,« siger han.

Mandag fastslog en FN-rapport, at der blev anvendt dødbringende giftgas under et angreb i Syrien 21. august. Rapporten siger ikke noget om, hvem der står bag anvendelsen af de kemiske våben, men regeringerne i blandt andet Frankrig, USA, Storbritannien og Danmark er overbevist om, at Bashar al-Assad og det syriske styre står bag angrebet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip