Kold luft: Obama og Putin er uenige om Syrien

Borgerkrigen i Syrien var på dagsordenen, da den amerikanske præsident, Barack Obama, mødtes med Ruslands Vladimir Putin på G8-topmødet i Nordirland mandag.

Stemningen var anspændt mellem de to præsidenter, men på trods af forskellige syn på den syriske konflikt, er de enige om en ting: Parterne i konflikten må til forhandlingsbordet, så den over to år lange borgerkrig kan slutte.

- Vores holdninger stemmer ikke helt overens, men vi står sammen om, at volden skal stoppes, at det stigende antal ofre i Syrien skal bringes til ophør og at problemerne skal løses på fredelig vis, blandt andet via forhandlinger i Genève, siger Vladimir Putin.

Rusland, USA og FN har længe arbejdet for at samle en bred international konference i Genève for at løse konflikten ved forhandlingsbordet.

Syrien dominerede førstedagen af G8-topmødet. Vestlige ledere har kritiseret Putins støtte til det syriske regime og præsident Bashar al-Assad, som har forsøgt at bekæmpe oprøret i landet, hvilket foreløbig har kostet mindst 93.000 mennesker livet.

For få dage siden slog amerikanske efterretningstjenester fast, at Assad har brugt nervegas i kampen mod oprørerne. En udvikling i konflikten, som Putin og Obama vil have stoppet med det samme, lyder det.

- Vi ser forskelligt på problemet, men vi har en fælles interesse om at reducere volden, sikre de kemiske våben og sørge for, at de ikke bliver anvendt eller spreder sig, siger Obama.

Det Hvide Hus besluttede for nylig at bevæbne oprørerne i Syrien - blandt andet med automatvåben, mortérgranater og raketdrevne granater.

USA har ellers gennem hele borgerkrigen afholdt sig fra at støtte oprørerne militært, da amerikanerne har været nervøse for, at våbnene ville havne i de forkerte hænder. Men Assads kemiske angreb har ændret spillet, siger Obama.

/ritzau/

Dagens Gossip