Kold vinter udskyder allergiker-pine

Den bidende kolde vinter og februars frost har udskudt pollensæsonen med 14 dage.

Men nu er de her, de små pollen der gør livet surt for op mod en million danskere hvert år.

- Vi har fået de første meldinger fra folk, som har kunnet mærke allergien, og nu kan vi også konstatere det selv på vores målinger, siger Lise Nørgaard, der er kommunikationschef i Astma- og Allergiforbundet.

Tallene fra den 1. marts viser pollental på tre for elletræer og én for hassel, så det er stadig små mængder, der er tale om. Men selv helt små mængder kan mærkes hos allergikerne.

- Der er jo forskel på, hvor følsomme allergikerne er over for pollen i luften, men der er helt sikkert også nogle, som bor tæt på træer og skov, der bliver udsat for flere pollen, end vi fanger i vores generelle målinger, siger Lise Nørgaard.

Hvor slem, sæsonen bliver for allergikerne, kommer helt an på, hvordan vejret arter sig. En varm og solrig sommer giver mest pollen, men her i foråret er der stadig lidt håb for dem, som snøfter, når træerne blomstrer.

- Hvis der kommer en periode mere med frost igennem hele dagen, så kan det godt bremse en del af forårstræernes pollen og give et nemmere forår for allergikerne, siger Lise Nørgaard.

I løbet af de seneste 10 år er antallet af pollenallergikere i Danmark fordoblet, så der nu er op mod én million, og udviklingen ventes at fortsætte. Både nedarvning af allergi og nye pollentyper i luften får skylden.

Pollensæsonen begynder generelt tidligere og tidligere, og den samlede pollenmængde vokser.

Det lunefulde vejr bærer en del af skylden, fordi klimaforandringer får træerne til at blomstre tidligere, lyder det fra Danmarks Miljøundersøgelser.

Så mens de fleste danskere kigger længselsfuldt efter solstråler og forårstegn, kan det være, der går et par allergikere rundt og krydser fingre for endnu en omgang frost.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip