Koldt vand på kontorerne kan give millionbesparelse

Når ansatte stempler ud og forlader kontorbygningerne for natten, er der mange penge at spare for virksomhederne.

Det varme vand pumper nemlig stadig rundt i systemerne og ud til hanerne i bygningens håndvaske, selvom ingen bruger vandet.

Tal fra Hovedstadsområdets forsyningsselskab (HOFOR) viser, at der alene ved at halvere driftstiden på cirkulationspumperne, der holder vandet varmt i hanerne, kan hentes op mod 30 millioner kroner i besparelse om året i København.

Også i Bygningsstyrelsen anslår man, at mange ejendomme nemt vil kunne spare penge:

- I langt de fleste ejendomme kan man slukke for det varme vand via styringen eller simpelthen ved at sætte en timer til cirkulationspumpen, siger driftsansvarlig Bjarne Sigvard Petersen fra Bygningsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Bygningsstyrelsen har blandt andet optimeret styringen af det varme brugsvand i en stor kontorbygning på 4400 kvadratmeter.

- Det har i det tilfælde betydet en årlig besparelse på cirka 50 procent på varmen til det varme vand - svarende til 130.000 kroner, lyder der fra Bjarne Sigvard Petersen.

Ifølge HOFOR er det netop nu, at de store besparelser virkelig kan mærkes:

- Når der er lukket for varmen i radiatorerne, er det eneste energiforbrug som registreres på varmemåleren det, som går til at give ejendommen varmt vand i hanerne.

- Det er derfor om sommeren, man kan se ejendommens forbrug til opvarmningen af det varme vand, forklarer projektleder hos HOFOR, Jimmi Eiberg Jensen.

Ifølge HOFOR har de 3800 større handels- og kontorejendomme i København et årligt varmeforbrug omkring én million MWh. Det svarer til varmeforbruget i mere en 55.000 standard parcelhuse.

I disse bygninger går typisk 10 til 20 procent af varmeforbruget til at opvarme det varme brugsvand. Af det forbrug skønner HOFOR, at op mod 80 procent af forbruget spildes på varmetab.

/ritzau/

Dagens Gossip