Kollega advarede synagogevagt mod formodet fulderik

Skrevet af admin

13/06/2016

Dagens topnyheder

Da den frivillige vagt Dan Uzan sidste år blev skudt ned på klos hold foran synagogen i Krystalgade i København, var han kort inden blevet advaret mod en person i nattelivet.

Det fortæller Uzans vagtkollega mandag i Københavns Byret. Her sidder fire mænd tiltalt for at have bistået og opmuntret Omar el-Hussein forud for angrebet mod synagogen.

- Han gik på en meget slingrende måde. Men det var ikke noget, der var unormalt på en lørdag aften, fortæller vagtkollegaen om den mand, som fangede hans opmærksomhed den februarnat i fjor, som blev Dan Uzans sidste.

Vagtkollegaen er i tvivl om, hvorvidt den slingrende mand også var ham, der siden skød og dræbte Dan Uzan og sårede to politifolk - altså Omar el-Hussein.

- Jeg så ikke skuddene. Jeg hørte dem kun. Jeg stod med ryggen til og var på vej indenfor, fortæller vagtkollegaen.

Dan Uzan og to andre frivillige var på vagt ved synagogen den aften i forbindelse med en såkaldt bat mitzvah, altså en slags konfirmationsfest for en jødisk pige.

Tidligere på aftenen havde Omar el-Hussein udset sig arrangementet som mål for et angreb. Det skete i timerne efter, at han havde angrebet kulturhuset Krudttønden, hvor filmmanden Finn Nørgaard blev dræbt.

Det var i internetcaféen Powerplay på hjørnet af Nørrebrogade og Skodsborggade i København, at Omar el-Hussein søgte sig frem til arrangementet i synagogen.

Til stede i netcaféen var fire mænd. Tidligere på eftermiddagen i de allerførste timer efter angrebet på Krudttønden havde el-Hussein også haft kontakt med mændene ved bebyggelsen Mjølnerparken, som ligger en kilometers penge væk.

Anklagemyndigheden mener, at kontakten mellem de fire og el-Hussein har været af en sådan karakter, at mændene kan drages til ansvar for el-Husseins angreb på synagogen. De er derfor tiltalt for medvirken til terror, drab og drabsforsøg. De nægter sig skyldige.

Sagen fortsætter tirsdag, og der ventes dom i september.

/ritzau/