Komité fra Europarådet aflyser rejse til Moskva

En komité under Europarådet har mandag besluttet at aflyse et planlagt møde i Moskva og i stedet holde mødet i Paris. Mødet skulle have fundet sted tirsdag i næste uge.

Formanden for den parlamentariske forsamlings Komité for Kultur, Videnskab, Uddannelse og Medier, den liberale Ana Gutu fra den tidligere sovjetrepublik Moldova, forklarer beslutningen med henvisning til Ruslands handlinger over for Ukraine.

Ifølge en pressemeddelelse begrunder Gutu den aflyste rejse med "den alvorlige krisesituation" og "dyb bekymring" i kølvandet på beslutningen truffet i det russiske parlaments overhus 1. marts.

Det er en henvisning til overhusets enstemmige beslutning i lørdags om at godkende en anmodning fra præsident Vladimir Putin om at indsætte væbnede styrker i Ukraine.

Også Justits- og Menneskerettighedskomitéen under Europarådets Parlamentariske Forsamling reagerer mandag på de seneste døgns begivenheder omkring Ukraine.

Komitéen fordømmer fra et møde i Paris de russiske væbnede styrkers overgreb mod Ukraines territoriale integritet, som, den mener, er i strid med Europarådets grundlæggende principper.

Europarådet er en 65 år gammel institution, der blandt andet har til opgave at sikre, at de 47 medlemslande overholder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Både Ukraine og Rusland har været medlemmer siden midten af 1990'erne.

Europarådet har ingen formel forbindelse til EU-samarbejdet.

/ritzau/

Dagens Gossip