Komite om Tibet-undersøgelse: Interessant

Skrevet af admin

28/09/2015

Mest læste i dag

Københavns politidirektør, Thorkild Fogde, har mandag valgt at indbringe den såkaldte Tibet-sag for Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Sagen handler om, at politiet i forbindelse med den kinesiske præsidents besøg i København i 2012 forhindrede flere personer i at vise det tibetanske flag frem, og en enkelt person blev tilbageholdt i en times tid, da han forsøgte at vifte med flaget.

Hos Støttekomiteen for Tibet finder formanden Anders Højmark politiets skridt "interessant".

- Vi bad for mere end tre år siden DUP om at undersøge sagen, og vi har klaget flere gange uden resultat, siger han til Ritzau.

Seks af de berørte borgere lagde sag an mod politiet, og tirsdag i sidste uge gav Østre Landsret den ene ret i, at han var blevet ulovligt tilbageholdt af politiet i Kongens Have.

Samtidig fastslog de tre dommere i landsretten, at betjentene ved tre episoder "udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag så, så det var synligt for den kinesiske præsident.

Københavns Politi har ved flere lejligheder - blandt andet overfor Folketingets retsudvalg - afvist, at der generelt blev skredet ind og frataget borgere flag.

Men under sagen i Østre Landsret blev politiet tvunget til at fremlægge den interne radiokommunikation, og materialet afslørede adskillige radiomeldinger om personer med det flag, som kunne genere Kinas præsident.

Optagelserne pressede Københavns Politi til at reagere. Fredag den 18. september - fire dage før dommen i Østre Landsret - fik retsudvalget en ny orientering. Heri erkender politidirektør Thorkild Fogde, at der blev givet ordre om et fratage et flag i ét tilfælde.

"Tag flaget fra dem, kom," lød ordren.

Men der blev ikke mere generelt givet instrukser om at tage flag fra borgerne, fastholder politichefen.

Torsdag blev han dog modsagt af en betjent, der til fagbladet Dansk Politi fortalte:

- Det var en ordre oppefra. Og vi bad om at få den gentaget, fordi det ikke helt var i overensstemmelse med grundlovssikrede rettigheder.

Forløbet har fået Enhedslistens Pernille Skipper til at indkalde justitsminister Søren Pind (V) i samråd om sagen. Det finder sted 22. oktober.

/ritzau/