Kommentator: Aftale om skat bliver en gordisk knude

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har sagt, at alle partier på Christiansborg er inviteret med, når regeringen til efteråret åbner forhandlingerne om en skattereform.

Men at nå en aftale bliver op ad bakke. Og det er en absolut nødvendighed, at nogle af parterne giver afkald på deres krav, hvis timerne ved forhandlingsbordet skal bære frugt.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Regeringen skal løse den gordiske knude. Fordi alle partier - både blå og røde - har inden forhandlingerne i den grad trukket linjerne meget hårdt op, siger han.

- Hvis man skal nå en skattereform kræver det, at nogen giver indrømmelser. Hvis alle holder fast på deres krav, kommer der ikke nogen skattereform, der sænker topskatten, siger han.

Regeringen vil arbejde for at sænke topskatten med fem procentpoint fra 15 til 10 procent. Det fremgår af regeringsgrundlaget efter et krav fra Liberal Alliance.

Liberal Alliance har ligefrem gjort en sænkelse af topskatten til et spørgsmål om regeringens overlevelse. Men dermed har partiet malet sig selv op i et hjørne, mener Hans Engell.

For der er stor modstand hos andre partier - herunder Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti - mod netop en lavere topskat.

- Liberal Alliance har sømmet sig selv til masten i sagen om topskattelettelser. Liberal Alliance vil ikke have nogen troværdighed tilbage, hvis partiet forlader et forhandlingsbord om skat, hvor der ikke er sket ændringer af topskatten, siger Hans Engell.

Ifølge kommentatoren er det et realistisk scenarium, at regeringen indgår en aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. De to partier er enige på flere områder. Blandt andet kan det hos begge komme på tale at sænke skatten for de lavtlønnede.

Hvis regeringen finder sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, står Liberal Alliance i en presset situation på grund af sine valgtrusler, lyder det.

- Liberal Alliance er bundet til at reagere meget, meget skarpt, hvis Lars Løkke laver aftaler med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti og holder de andre ude, siger Hans Engell.

Et andet og mere oplagt scenarium er selvfølgelig, at de borgerlige partier når en aftale.

- Summa summarum: Det ser meget, meget sort ud inden efterårets forhandlinger. Det der taler for, at det alligevel lykkes - og vi ikke havner i et folketingsvalg - er, at ingen af partierne ønsker et folketingsvalg i utide, siger Hans Engell.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip