Kommentator: Der er gået nervekrig i forhandlingerne

Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance har været inde og ude af Finansministeriets glasdør i et forsøg på at opnå enighed med regeringen om en ny finanslov.

De tre blå partier har forskellige, økonomisk tunge valgløfter, som de skal have indfriet, men Venstres finansminister, Claus Hjort Frederiksen, sidder tungt på pengekassen i forhandlinger, der ifølge politisk kommentator Hans Engell bedst kan betegnes som psykisk krigsførelse.

- Det er gået tungere end regnet med, fordi regeringen har siddet hårdt på pengene. Det er den største knast. Claus Hjort sidder på statskassen som hunden med de store øjne, siger Engell.

- Jeg tror, at oplevelsen hos de tre blå partier, der ikke sidder i regeringen, er, at nu må Claus Hjort mande sig op og komme med nogle udspil, der kan forene de sidste store udeståender.

Hos Dansk Folkeparti er det især ønsket om grænsekontrol og én milliard kroner til ældreområdet, der står højt på listen. De Konservative vil fastfryse grundskylden og Liberal Alliance ønsker blandt andet en lavere registreringsafgift på biler.

- Omvendt synes regeringen, at det er svært at få nogle tilbagemeldinger fra de andre blå partier. Så der er gået nervekrig i den her til sidst - altså hvem har mest is i maven, tilføjer Hans Engell.

Og det begynder at haste med at få en finanslov på plads, hvis de blå partier skal se stærke ud sammen.

Samtidig gør den kommende valgkamp frem mod folkeafstemningen om retsforbeholdene 3. december, at de blå partier ikke kan få gennemført lovbehandlingen af finansloven. De kan dog stadig forhandle.

- Det vil sige, at de har mandag, tirsdag og onsdag, hvor de skal have politiforhandlinger og finanslov på plads, før Folketinget går hjem på grund af EU-valgkampen, siger Engell.

- Jeg har klart indtryk af, at de tre andre blå partier mener, at de ikke skylder regeringen noget. De synes, at regeringen ikke har optjent point hos dem. Og de har alle tre brug for at vise nogle klare resultater ved de her finanslovsforhandlinger.

Regeringen har på forhånd meddelt, at der er en pulje på 1,7 milliarder kroner at forhandle om, hvis ellers regeringens øvrige ønsker om flere penge til blandt andet sundhedsområdet går igennem.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip