Kommentator: Embedsværket har pistolen for panden

Skrevet af admin

17/12/2013

Dagens topnyheder

Det klassiske ministerielle embedsværk må tage sig gevaldigt sammen for ikke i fremtiden at blive kørt ud på et sidespor i samarbejdet med ministrene.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, efter at embedsmændenes rolle og evner har været til diskussion i flere sager - senest i den såkaldte GGGI-sag, der fik Christian Friis Bach (R) til at trække sig som udviklingsminister.

- Der er grund til, at centraladministrationens topfolk tænker sig grundigere om. Med den udvikling vi oplever i øjeblikket, risikerer de, at politikere fra både blå og rød blok siger, at de slet ikke kan nøjes med den rådgivning, de får fra det klassiske embedsværk.

- Der kan komme en situation, hvor politikerne føler, det er nødvendigt med statssekretærer, viceministre og at bygge egentlige politiske sekretariater op, der har et helt andet blik for de politiske og mediemæssige problemer, der kan være i de enkelte sager, siger Hans Engell.

Ud over GGGI-sagen, hvor en rapport tirsdag retter alvorlig kritik mod tre embedsmænd, bliver embedsværkets håndtering af sager i både Socialministeriet og Justitsministeriet i øjeblikket undersøgt.

Derudover har både Klima- og Energiministeriet og Finansministeriet været til diskussion i andre sager.

- Det er tydeligt, at adskillige af de sager, som har fået voldsomme politiske konsekvenser, har været håndteret mangelfuldt i de respektive ministerier - og i Udenrigsministeriet direkte amatøragtigt, siger Engell.

Han mener, at embedsmændenes svingende kvalitet skal ses i lyset af den nuværende politiske situation.

Den lange periode med et stabilt flertal med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har lullet embedsværket i søvn.

- Partierne stod skulder ved skulder langt hen ad vejen, og det har måske givet en lidt tilbagelænet stil i nogle ministerier, fordi der ikke var politisk pres på, siger Hans Engell.

/ritzau/