Kommentator: Johanne er afgørende for Enhedslisten

Enhedslisten er lettet over, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev valget så betids, at Johanne Schmidt-Nielsen kan genopstille som Enhedslistens spidskandidat. Hun kan alene trække to-tre mandater.

Det vurderer chefredaktør Troels Mylenberg, Fyns Amts Avis.

Hvis Thorning havde ventet til efter Enhedslistens planlagte årsmøde 5.-7. juni, var Johanne Schmidt-Nielsen faldet for partiets rotationsprincip, så retsordfører Pernille Skipper skulle stå forrest i valgkampen.

Enhedslisten har nu udskudt sit årsmøde til efteråret, og danskerne skal ved folketingsvalget 18. juni vælge mellem de kandidater, som partiet prioriterede højest på sit årsmøde tilbage i 2014.

- Pernille Skipper ville være en god erstatning. Men man skal ikke glemme, at Johanne for anden gang står i spidsen og er med i partilederrunderne. Hun er så rutineret i at være helt i front. Hun er i top tre herinde på Christiansborg, siger Troels Mylenberg.

Johanne Schmidt-Nielsen taler til flere vælgere end venstrefløjen. Hun kan trække de borgerlige vælgere over midten, som er afgørende for at vinde regeringsmagten, påpeger han.

- Hun er sådan set venstrefløjens Pia Kjærsgaard. Hun kan tale til rigtig mange forskellige mennesker, som måske ikke tænker så meget på, hvilken politik Enhedslisten står for. Men mennesket Johanne kan rigtig mange godt lide, siger Troels Mylenberg.

Mange unge og førstegangsvælgere kan bedre se sig selv i Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper, end det de ser som en grå masse af politikere af forskelligt køn i jakkesæt, vurderer han.

Enhedslisten droppede for nogle år siden den kollektive ledelse og valgte Johanne Schmidt-Nielsen til politisk ordfører.

- Dengang gjorde de det på trods. Men det er nok den vigtigste og bedste beslutning, Enhedslisten har truffet. Jeg tror stadig, at man kan finde folk i Enhedslisten, som finder det forkert. Nogle mener, at det ikke handler om mandater, siger Troels Mylenberg.

/ritzau/

Dagens Gossip