Kommentator: K's forsvars-exit er en strategisk brøler

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

Det er en skæbnesvanger beslutning, som De Konservative har truffet torsdag ved at træde ud af forsvarsforliget.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, der selv er tidligere konservativ forsvarsminister.

- Det er en historisk beslutning, der er truffet i dag, for det er første gang nogensinde, at Det Konservative Folkeparti ikke er med i en forsvarsaftale, siger han.

De Konservative har hele vejen fastholdt et ønske om, at Danmark køber 43 nye kampfly, fordi partiet mener, at det er nødvendigt for at kunne løse de samme opgaver, som de danske F-16-fly løser i dag.

Men regeringen mener altså, at det godt kan lade sig gøre med 27 nye kampfly.

- Der har aldrig kunnet indgås forsvarsforlig, som, De Konservative syntes, var gode nok, og man har tit måtte vælge den laveste fællesnævner for at være med, siger Hans Engell og fortsætter:

- Men man har dog altid skønnet, at det var vigtigere at være med i forhandlingerne og dermed have indflydelse på udmøntningen af et forlig, end det var at stå uden for og føre tom demonstrationspolitik.

Derfor anser kommentatoren De Konservatives beslutning for en "strategisk brøler".

- Det, der sker nu, er, at De Konservative kommer til at stå uden nogen indflydelse på udviklingen af det danske forsvar, siger han og uddyber:

- Det svarer jo nogenlunde til en situation, hvor Venstre ikke har nogen indflydelse på landbrugspolitikken, eller Socialdemokraterne ikke har nogen indflydelse på arbejdsmarkedspolitikken.

Hans Engell peger samtidig på, at takken fra Forsvaret formentlig bliver til at overse:

- Det, som Forsvaret har brug for, er et parti, der sidder ved forhandlingsbordet og har indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet.

Forhandlingerne i Forsvarsministeriet torsdag endte med en aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale.

- Vi er blevet bedt om at forlade forsvarsforligskredsen, fordi vi ikke har kunnet acceptere aftalen, sagde De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, tidligere på dagen.

Ifølge Hans Engell tyder noget dog på, at Ramus Jarlov er bedre til at skabe ballade end forlig.

- Men det er altid partiformanden, der har ansvaret, understreger han med henvisning til Søren Pape Poulsen.

/ritzau/