Kommentator: Løkke har opgivet sig slagnummer

Lars Løkke Rasmussen har langt hen ad vejen fået sine mærkesager fra valgkampen med i det regeringsgrundlag, han søndag har offentliggjort.

Men på et væsentligt punkt har lederen af den nye mindretalsregering anlagt en ny tone.

Det berømte "udgiftsstop" i den offentlige sektor står nemlig ikke nævnt i regeringsgrundlaget.

Dermed er der givet afkald på et af partiets helt store mærkesager, vurderer Troels Mylenberg, der er politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis

- Udgiftsstoppet er helt væk. Det har man erkendt, at man ikke kan kommer nogen vegne med. Det har været Venstres store slagnummer de sidste tre år, konstaterer han over for Ritzau og uddyber:

- Jeg tror, det har været vigtigt for Venstres vælgere. Lars Løkke har hele valgkampen rendt rundt og sagt, at vi ikke skal gøre verdens største offentlige sektor større, og nu siger han, at det skal vi så alligevel.

Troels Mylenberg påpeger dog, at statsministeren med rette kan henvise til, at han ikke har haft de nødvendige mandater til at realisere udgiftsstoppet, som også er blevet omtalt som "nulvækst".

- Han gør det fra starten, og så kan man ikke komme til ham og sige, at du havde lovet os noget andet, siger han og uddyber:

- Det var det, han gik efter, men alle og enhver har vidst, at det ikke kunne lade sig gøre, når det blev, som det blev, og Dansk Folkeparti blev så meget større. Det kommer ikke som et chok for Venstre-vælgerne.

Han mener generelt, at grundlaget afspejler Venstres politik.

- På mange leder og kanter flugter det med, hvad Venstre sagde i valgkampen, siger han og vurderer:

- Jeg tror, det hele er realiserbart, men det bliver fra tue til tue, og jeg tror også, det er derfor, at Løkke samler sine ministre i arbejdslejr et par dage for at præparere dem på, at det her bliver hårdt arbejde.

/ritzau/

Dagens Gossip