Kommentator om børnecheck: Venstre fremstår hyklerisk

Skrevet af admin

06/03/2014

Mest læste i dag

Venstre hævder at ville undgå en sag ved EU-Domstolen, men har selv valgt at overhøre flere advarsler om, at det såkaldte optjeningsprincip for at opnå danske børnepenge var i strid med EU-retten.

Det får partiet til at fremstå hyklerisk, mener Troels Mylenberg, politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis.

- Man er jo nødt til at have en vis hukommelse, når det handler om, hvad man selv har ment og gjort, siger han.

Det såkaldte optjeningsprincip betyder, at EU-borgere skal have arbejdet to år i Danmark, før de kan få børnecheck.

Det blev indført i 2010 af VK-regeringen, og torsdag skriver flere medier, at regeringen dengang valgte at overhøre advarsler om, at optjeningsprincippet formentlig var i strid med EU-reglerne, da den forberedte lovforslaget.

- På trods af advarslerne traf VK-regeringen et bevidst politisk valg, siger Troels Mylenberg.

- Det er ikke forbudt at være uenig, heller ikke med EU-retten. Så må man bare være klar til at stå på mål for det og tage en sag ved EU-Domstolen, siger han.

Venstre har tøvet med at stemme for et beslutningsforslag fra De Konservative, som ifølge partiet kunne komme på kant med EU-reglerne. Forslaget skulle tvinge den nuværende regering til at administrere efter optjeningsprincippet.

Regering har opgivet kravet om to års arbejde, efter at EU-Kommissionen har gjort opmærksom på, at det er i strid med EU-reglerne.

Det har fået oppositionen til i de seneste uger at kritisere regeringen for at ville ændre loven på baggrund af en enkelt henvendelse fra EU-Kommissionen.

- Den flinke udlægning må være, at de har glemt, at de selv blev advaret. Den lidt mere barske udlægning må være, at det er et meget kortsigtet forsøg på at genere regeringen, siger Troels Mylenberg.

- Det lugter lidt af, at man mest af alt prøver at score nogle indenrigspolitiske point i stedet for at løse et reelt politisk problem, siger han.

/ritzau/