Kommentator: Pia Olsen Dyhr satser på SF classic

Med en smal folketingsgruppe på kun syv mand klemt inde mellem Enhedslisten på den ene side og Alternativet på den anden venter der en lang og sej kamp for at vinde vælgerne tilbage for SF.

Men Pia Olsen Dyhr, SF's formand, har valgt et fornuftigt udgangspunkt ved at satse på fem klassiske SF-områder - først og fremmest klimaet.

Det vurderer Hans Mortensen, kommentator og politisk journalist på Weekendavisen, i forbindelse med SF's sommergruppemøde torsdag.

Sommergruppemødet er den første lejlighed for SF til at fastslå partiets position efter valget, hvor partiet blev mere end halveret fra 9,2 procent af stemmerne ved valget i 2011 til 4,2 procent denne gang.

- SF'erne vidste godt, at de skulle gå tilbage i forhold til 2011. Men det var et chok for dem, at det blev så skidt, som det blev.

- Samtidig kommer Alternativet ind, som bliver en voldsom trussel mod SF, der har svigtet den grønne profil både i regering og op til folketingsvalget, siger Hans Mortensen.

Han mener, at det er fornuftigt, at SF nu forsøger at sætte klimaet øverst på partiets dagsorden for at stoppe blødningen af vælgere til Alternativet.

- Man forsømte klimadagsordenen, efter man trådte ud af regeringen, fordi man troede, at vælgerne skulle vindes tilbage på dagpengesagen. Det var nærmest den eneste sag, man hørte om fra SF i deres offentlige optrædener. Men det virkede ikke.

- Nu vender man så tilbage til nogle mere klassiske SF-positioner, siger Hans Mortensen.

SF vil samtidig gøre kampen for flere penge til folkeskolen og en bedre implementering af folkeskolereformen til en mærkesag.

Det kan være med til at vinde nogle af de mange utilfredse folkeskolelærere tilbage, som følte sig svigtet af SF efter indgrebet i lærerkonflikten, mener Hans Mortensen.

Han mener, at SF vil få svært ved at få gennemført politik under en borgerlig regering. I stedet kan SF forsøge at få rolle i stil med den SF havde, da Villy Søvndal var formand i Anders Fogh-regeringernes tid, mener Hans Mortensen:

- Socialdemokratiet har erklæret, at de vil være konstruktive og samarbejde med regeringen, og det gør det svært for SF at komme ind og samarbejde på de store spørgsmål.

- Men hvis de er dygtige nok, kan SF blive det parti, der leder den skarpe oppositionen mod regeringen. Det var den rolle, man havde i Villy Søvndals tid. Men det bliver sværere end dengang, fordi der er flere om buddet.

- SF vil være i konkurrence med Enhedslisten om at lede den skarpe opposition, og Johanne Schmidt-Nielsen vil ikke frivilligt give rollen fra sig, siger Hans Mortensen.

/ritzau/

Dagens Gossip