Kommentator: Regeringen ønsker ikke mere furore om smykkelov

Skrevet af admin

17/07/2016

Dagens topnyheder

Når Dansk Folkeparti foreslår at stramme den omdiskuterede smykkelov, signalerer partiet, at det fortsat fører den hårdeste kurs på udlændingeområdet.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Det er for at vise, at når vi taler udlændingepolitik, så er der ingen, der er strammere end Dansk Folkeparti. De ved sandsynligvis godt, at det mere er symbolpolitik end realiteter. Smykkeloven har jo stort set ikke haft nogen effekt, siger han.

Smykkeloven lader myndighederne tage værdigenstande, der vurderes at have en værdi på over 10.000 kroner. Den grænse vil Dansk Folkeparti have sænket til 3000 kroner.

Loven, der har skabt overskrifter verden over, blev for første gang anvendt i juni. Fem iranske asylansøgere blev stoppet med i alt 130.000 kroner i kontanter. Disse, undtaget 10.000 kroner per ansøger, blev beslaglagt.

Statsministeren og regeringen har intet ønske om at stramme loven og risikere endnu en mediestorm, mener Hans Engell.

- Lars Løkke har ingen ambitioner om at komme på forsiden af New York Times med en ny smykkesag, siger han.

Både Venstre og Socialdemokraterne afviser da også en stramning over for DR Nyheder. Smykkeloven blev vedtaget af et flertal i Folketinget tidligere på året. Den var så omdiskuteret, at flere folketingsmedlemmer stemte imod deres egne partilinjer.

- Smykkeloven udviklede sig til at blive en rigtig møgsag, særligt for regeringen. Mange i Venstre havde svært ved at genkende sig i regeringens politik, siger Marchen Neel Gjertsen, politisk kommentator fra Jyllands-Posten.

Heller ikke Marchen Neel Gjertsen forventer, at Dansk Folkepartis forslag til en stramning kan blive vedtaget.

- I efteråret kommer man til at diskutere udlændingestramninger, og regeringen vil på nogle punkter komme til at give sig. Men det er nok et af de sidste håndtag, regeringen har lyst til at skrue på, mener hun.

- Dansk Folkeparti har hele tiden haft lyst til, at smykkeloven skulle være så stram som muligt. Det er sommertid, og Dansk Folkeparti har for vane at udnytte hver dag til at fremføre deres katalog af udlændingestramninger. Det er et stort katalog, siger hun.

/ritzau/