Kommentator: Thornings spørgetime nærmer sig en fiasko

Skrevet af admin

05/11/2013

Dagens topnyheder

Den nyindførte debatform i Folketinget, hvor lederne af oppositionspartierne får mulighed for at stille spørgsmål til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) risikerer at blive en gedigen fiasko.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Hans Engell, efter at lederne af samtlige partier i oppositionen langede ud efter statsministeren for ikke at ville svare på de spørgsmål, hun blev stillet i spørgetimen tirsdag.

- Hvis det fortsætter sådan, vil det gå hen og blive en kæmpefiasko.

- Hvis statsministeren bare står og svarer på noget andet end det, hun bliver spurgt om, eller svarer i runde vendinger, eller ikke vil gå ind i substansen, så bliver det jo en komisk forestilling, siger Hans Engell.

Han fulgte debatten tirsdag fra nærmeste hold, og han talte sammen, at Thorning svarede udenom på omkring tre fjerdedele af tilfældene.

Både De Konservatives leder, Lars Barfoed, og Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, langede efterfølgende ud efter Thornings manglende svar.

Og Hans Engell er decideret overrasket over, at hun ikke gik ind i diskussionerne. Han mener, at hun virkede uforberedt.

- Der er ikke et af de spørgsmål, hun blev stillet, som hun ikke på forhånd havde kunnet forvente kom. Det handlede alt sammen om akutelle sager og sager, hvor hun vidste, at oppositionen ville være interesseret i at bore, siger Engell.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, talte fem gange, hvor Thorning ikke svarede på det, han spurgte hende om, nemlig hvornår hun blev opmærksom på den såkaldte solcellesag.

Ifølge Hans Engell kan man ikke forvente, at hun kan svare nøjagtigt på den type spørgsmål. Men efter spørgetimen slog Thorning fast overfor journalisterne, at hun vil svare på Løkkes spørgsmål, hvis hun bliver det stillet på skrift.

Og det kunne hun jo også bare have svaret Løkke i stedet for at snakke udenom, mener Engell.

- Der er grænser for, hvilken grad af paratviden, man kan forlange af en statsminister. Men det, hun blev spurgt om, var jo ikke detaljerede beregninger eller egentlig faktuelle detaljer.

- Det var emner, hun vidste ville komme op, og derfor efterlod hun indtrykket af, at hun var uforberedt, siger Engell.

Spørgetimen finder sted en gang om måneden og har afløst det ugentlige tirsdagspressemøde med statsministeren.

/ritzau/