Kommentatorenes dom: Konfliktsky og indholdsfattig tale

»Det er altså et parti, der har haft en åreladning, man sjældent ser, og det håndterer hun ikke. Det er uklogt af hende, og det virker lidt konfliktsky. Ikke at hun skulle have gjort det til et stort afsnit, men at stå i spidsen for et parti, hvor man mister en stor del af ledelsen og folketingsmedlemmerne uden at sige et ord om det, virker ikke troværdigt,« siger politisk kommentator Hans Engell, der savnede konkret, politisk indhold.

»Det var en tale, som ikke rigtigt gav nogen løsninger på, hvordan SF kommer ud af krisen. Den var på nogle områder defensiv og forsvarende over for regeringens politik, og på andre områder var det overskrifter om, hvad man vil med uddannelsespolitik, klimapolitik og andet,« siger han.

Også Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, mener, at Vilhelmsens tale var svag på indhold.

»Det var en tale, der opfyldte det formål, at den skulle indgyde noget SF-begejstring til alle de delegerede, der sad og lyttede. Men hun fremdrog ikke noget nyt. Da det kom til, hvor SF konkret vil gøre en forskel, så slog hun på de gammelkendte mærkesager med kritik af Dansk Folkepartis indflydelse, afskaffelse af starthjælp og så videre. Der var meget lidt konkret og mange floskler,« siger Jesper Termansen.

Fra talerstolen anklagede SF-lederen den tidligere VK-regering for, sammen med Dansk Folkeparti, at have sat den danske velfærd over styr »i de 10 år, hvor Kristian Thulesen Dahl (DF) spiste flæskesteg med Lars Løkke (V) og Claus Hjort (V) i Finansministeriet«.

Men det angreb klinger hult i Hans Engells ører.

»Den regering, hun er med i, har jo lavet langt flere forlig med Venstre og Danske Folkeparti, end den har med Enhedslisten, så på den måde kommer den massive kritik af de to borgerlige partier til at klinge lidt hult.«

Udover manglende konkret, politisk indhold og et ifølge kommentatorerne mislykket angreb på oppositionen så formåede Annette Vilhelmsen dog at skabe begejstring og kampgejst blandt SF-tropperne, mener de to.

»Når man bedømmer talen ud fra, at SF er trængt helt i bund og savner noget begejstring, så synes jeg egentlig, der var gjort et hæderligt forsøg på at skabe en sammenhængende fortælling fra formandens side om, hvor SFs status er lige nu,« siger Jesper Termansen.

SFs landsmøde fortsætter resten af lørdag og hele søndag.

Dagens Gossip