Kommentatorer: DFs medvind er Thornings hovedpine

Det kan give knaster i et eventuelt kommende borgerligt regeringssamarbejde, men hovedpinen ligger først og fremmest hos Socialdemokraterne, mener to politiske kommentatorer.

»Målingen må give anledning til nogle panderynker hos S. De havde en lille opblomstring, efter at man lavede akutaftalen med Enhedslisten, men partiet har ikke formået at holde fast i den positive udvikling. Nu ligger Socialdemokraterne igen dårligt, og det er meget problematisk for S, at Dansk Folkeparti tilsyneladende bliver ved med at opsnappe de såkaldt klassiske S-vælgere,« siger Jesper Termansen, politisk redaktør hos Radio24syv.

Politisk kommentator for Berlingske, Thomas Larsen, mener, at Kristian Thulesen Dahl (DF) kan komme til at gøre udslaget, hvis blå blok vinder næste folketingsvalg.

»Hvis jeg skal sætte det på meget kort formel, så kan man jo sige, at Kristian Thulesen Dahl kan gå hen og blive blå bloks bedste garant for valgsejr ved næste valg. Det er selvfølgelig rigtigt, at Dansk Folkepartis styrke også kan betyde, at det på nogle felter kan blive sværere at regere for Venstre, fordi man ganske enkelt er uenige med DF om især den økonomiske kurs, men umiddelbart skal Lars Løkke Rasmussen glæde sig kolossalt over Dansk Folkepartis store fremgang,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Som udviklingen er i dansk politik i øjeblikket, så tyder alt på, at det på mange måder bliver Kristian Thulesen Dahl, der bliver den største trussel mod Helle Thorning-Schmidt (S) samt den politiker, som Socialdemokraterne får sværest ved at tackle op til næste valg, og det kommer jo Venstre til gode.«

Heller ikke Dansk Folkepartis vokseværk og partiets planer om at blokere for Venstres forslag om nulvækst i den offentlige sektor vil ifølge både Jesper Termansen og Thomas Larsen blive et stort problem for Lars Løkke Rasmussen.

»Erfaringen viser, at DF er ganske pragmatiske, når det kommer til stykket, så jeg tror ikke, man skal forvente store problemer mellem de borgerlige, hvis en kommende blå blok kommer til at bestå af et så stærkt Dansk Folkeparti, som vi ser i øjeblikket,« siger Jesper Termansen.

Thomas Larsen supplerer:

»Lars Løkke Rasmussen ved godt, at han skal have et flertal for sin politik, og at det bliver svært for ham i forhold til planerne om nulvækst. Derfor ligger Venstres top på ingen måde søvnløs over Dansk Folkepartis fremgang, for Venstre kunne jo under hele VKO-perioden iagttage, hvordan Dansk Folkeparti tog medansvar. Nej, Kristian Thulesen Dahls popularitet er først og fremmest et kæmpe problem for Helle Thorning-Schmidt,« lyder det fra Thomas Larsen.

Thomas Larsen og Jesper Termansen hæfter sig imidlertid ved, at der tegner sig en lidt mere mudret parlamentarisk situation i blå blok, hvor Liberal Alliance står til at få afgørende mandater med en vælgeropbakning på 6,8 procent.

Dagens Gossip