Kommissær baner vejen for mere atomkraft i EU

Indtil nu har kun grøn energi kunnet få statstilskud i EU. Sidestillingen skal lette vejen for bygning af nye atomkraftværker i Europa, som kommissionen nu ønsker flere af, siger EU-kommissær for konkurrence, Joaquín Almunia, til dagbladet Süddeutsche Zeitung. For at fremme atomkraften i EU skal bygningen og driften af et atomkraftværk ifølge kommissæren forslag kunne »få statslige finansindsprøjtninger«.

Blandt de stærkeste fortalere for forslaget er Storbritannien, Frankrig, Litauen og Tjekkiet, skriver Politiken. Storbritannien planlægger i øjeblikket bygningen af to nye reaktorer, og også Finland, Frankrig og Litauen vil bygge nye reaktorer. Det samme vil Polen, som ikke hidtil har haft atomkraft, skriver avisen.

Tyskland, der har planer om helt at afvikle atomkraft inden 2022, har gjort indsigelser imod forslaget, som Joaquín Almunia ifølge Politiken vil fremlægge efter sommerferien til vedtagelse i løbet af efteråret.

EU har planlagt, at en femtedel af energiforbruget i EU inden 2020 skal dækkes af vedvarende energi, men føler sig tilsyneladende presset af kravene om nedsættelse af CO2-udledningen, skriver Politiken.

Tyskland kan ikke nedlægge veto, da sagen ligger inden for EUs konkurrenceregler, og Europa-Kommissionen kan suverænt træffe beslutningen i denne sag. Også Østrig protesterer af frygt for udbygning af atomkraftværker i landets tidligere kommunistiske nabolande.

Miljøorganisationer advarer også mod den forventede sejr for atomlobbyen i Europa.

»Det truer ikke bare Tysklands miljøpolitik, men hele økonomien,« siger talsperson for Greenpeace Europa, Mark Breddy, til Süddeutsche Zeitung.

Dagens Gossip