Kommissær: Vi beholder dataaftaler med USA

EU fastholder aftaler med USA om udveksling af data, fastslår EU's kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, onsdag i Bruxelles.

Dermed afviser hun et ønske fra store dele af EU-Parlamentet om at sætte amerikanernes adgang til data fra europæiske bankoverførsler i bero som følge af USA's påståede overvågning og misbrug af aftalen.

- EU's borgere er selvfølgelig rystede over afsløringerne af brugen af data fra den amerikanske regering. Men vi vil ikke sætte aftalerne i bero baseret på få artikler i medierne, siger Malmström.

Det drejer sig om den europæiske Swift-database, som holder styr på europæiske pengeoverførsler, og hvortil den amerikanske regering har begrænset adgang som led i kampen mod terrorfinansiering.

Afsløringer af den amerikanske whistleblower Edward Snowden dokumenterer ellers angiveligt, at det amerikanske overvågningsagentur NSA har gravet dybere efter data, end der oprindeligt er aftalt.

Kommissær Malmström har imidlertid været til møder med sikkerhedsrådgivere fra den amerikanske regering i Det Hvide Hus i Washington.

Her har hun fået en skriftlig garanti om, at reglerne for udveksling af data fra pengeoverførsler ikke er overtrådt, siger hun. Derfor ønsker hun at forbedre aftalerne frem for at sætte dem i bero.

- Vi arbejder på en paraply-løsning med USA og vi forbereder en gennemgang af aftalen til bekæmpelse af terrorfinansiering til næste forår.

- Alle vil få glæde af stærk lovgivning og tillid og respekt for lovgivningen, siger Malmström.

Den amerikanske formand for udvalget for europæiske anliggender i Det Amerikanske Senat, Chris Murphy, er i denne uge i Bruxelles for at diskutere, hvordan tilliden mellem EU og USA kan genopbygges.

- Jeg kan siger med en vis sikkerhed, at der kommer til at ske ændringer. Og det bliver ikke kun til pynt, sagde han tirsdag til EU-Parlamentets udenrigsudvalg under en diskussion om USA's tilgang til overvågning.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip