Kommission anbefaler stop for jobklausuler

Produktivitetskommissionen mener, at de er med til at bremse væksten og anbefaler derfor i sin anden analyserapport, at den udbredte brug af jobklausuler skal rulles tilbage.

»Der skal simpelthen skabes større muligheder for, at mennesker, der vil og kan, får lov til at opstarte, udvikle og skifte firma. Vi skal sikre, at vores konkurrencelov og andre love skaber de bedste konkurrencevilkår og åbner op for de brancher, der i dag er for lukkede for nye spillere,« siger kommissionsformand Peter Birch Sørensen.

»Vi skal skabe sikkerhed for, at det er de mest produktive virksomheder, der overlever. Sådan er det ikke altid i dag,« fortsætter han.

Produktivitetskommissionen blev nedsat af regeringen i foråret 2012 og har blandt andet fået til opgave at kortlægge årsagerne til den relativt lave danske produktivitetsvækst siden midten af 1990erne.

Udover et stop for jobklausuler, der forhindrer en medarbejder i at skifte til en konkurrerende virksomhed, anbefaler kommissionen generelt, at der bliver ryddet op i unødvendige regler, der er med til at spænde ben for produktiviteten.

Peter Birch Sørensen peger på tre ting, der kan være med til at sætte mere gang i produktionen.

»Den ene er en anbefaling om at ændre planloven, så det blandt andet bliver muligt at skabe større butikker end i dag. Den anden er, at togdriften på flere strækninger sendes i udbud,« siger formanden.

Og den tredje er altså et stop for jobklausuler.

Dagens Gossip