Kommission: »Der ligger ikke guld på gaden og venter på at blive samlet op«

Det handler om tydelig ledelse, motiverede medarbejdere, klare resultatkrav og flere frihedsgrader i opgaveløsningen, lyder det i kommissionens analyse af, hvor problemerne med at skabe produktivitet i den offentlige sektor befinder sig.

»Disse fire forhold udgør de grundlæggende præmisser for, at den offentlige sektor bevæger sig i den rigtige retning. Og der er helt klart noget at komme efter - altså et potentiale, der kan realiseres,« siger Peter Birch Sørensen i en pressemeddelelse.

Kommissionen præsenterer lørdag sin første vurdering af, hvad der skaber produktivitet i den offentlige sektor under et arrangement på Folkemødet på Bornholm.

Men målet om at få forbedret produktiviteten i den offentlige sektor er ikke sådan lige at indfri, siger Peter Birch Sørensen.

»Der ligger ikke guld på gaden og venter på at blive samlet op. Det vil kræve en stor indsats at høste blot en del af potentialet på kortere sigt,« siger kommissionsformanden.

Der er dog veje at gå, lyder det.

»Alene ved at udbrede bedste praksis vil der formentlig være et potentiale for produktivitetsforbedring på mindst ti procent. På langt sigt er potentialet endnu højere, da der også er mulighed for løbende innovation og forbedringer - selv i de enheder, der i dag er de mest effektive,« siger Peter Birch Sørensen.

Regeringen nedsatte sidste forår Produktivitetskommissionen, som fik til opgave blandt andet at »kortlægge årsagerne til den relativt lave danske produktivitetsvækst siden midten af 1990erne« og at »udpege de væsentligste drivkræfter bag produktivitetsudviklingen og kortlægge de største barrierer«.

Dagens Gossip