Kommission: Milliarder kan frigøres i det offentlige

Produktivitetskommissionen peger på fire forhold, der er centrale for at løfte produktiviteten i den offentlige sektor: Tydelig ledelse, motiverede medarbejdere,klare resultatkrav og flere frihedsgrader i opgaveløsningen.

”Disse fire forhold udgør de grundlæggende præmisser for, at den offentlige sektor bevæger sig i den rigtige retning. Og der er helt klart noget at komme efter – altså et potentiale, der kan realiseres,” siger Produktivitetskommissionens formand, Peter Birch Sørensen, i en pressemeddelelse.

Den nye analyse er kommissionens første vurdering af, hvad det er, der skaber produktivitet i den offentlige sektor, og hvor barriererne for at høste gevinsterne ligger.

Se TV med Produktivitetskommissionens formand

Peter Birch Sørensen peger dog samtidig på, at målet om produktivitetsforbedringer i den offentlige sektorer svært at indfri.

”Der ligger ikke guld på gaden og venter på at blive samlet op. Det vilkræve en stor indsats at høste blot en del af potentialet på kortere sigt. Men der er veje atgå. Alene ved at udbrede bedste praksis vil der formentlig være et potentiale for produktivitetsforbedringpå mindst 10 pct. På langt sigt er potentialet endnu højere, da der også ermulighed for løbende innovation og forbedringer – selv i de enheder, der i dag er de mesteffektive,” siger Peter Birch Sørensen.

Kommissionen peger især på, at effektiviseringspotentialet på skoleområdet svarer til et potentiale for produktivitetsforbedring på godt 10 pct. På andre serviceområder inden for kommuner, regioner og stat er der indikationer af et produktivitetspotentiale i en lignende størrelsesorden ved at udbrede bedste praksis inden for den offentlige sektor. På de fleste områder er det nuværende datamateriale dog for usikkert og utilstrækkeligt til, at der kan gives et seriøst bud på det samlede potentiale for hele den offentlige sektor, fremhæves det.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip