Kommission til regeringen: Lug ud i reglerne

Planloven skal ændres, så det bliver muligt at skabe større butikker, togdriften skal sendes i udbud på en række strækninger - og så skal der skrues ned for brugen af ansættelsesklausuler, som forhindrer medarbejdere i at blive ansat hos en konkurrent.

Sådan lyder nogle af de konkrete anbefalinger fra produktivitetskommissionen, som torsdag fremlægger sin anden rapport: "Konkurrence, internationalisering og regulering".

Formålet er at øge produktiviteten i den private sektor. Og kommissionens formand, økonomiprofessor ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen, håber, at budskaberne siver ind til politikerne på Christiansborg.

- Hvis man politisk vælger at følge anbefalingerne, vil den samlede indkomst i Danmark stige med i hvert fald 10 milliarder kroner frem mod 2020 - sandsynligvis en hel del mere, udtaler han i en pressemeddelelse.

Overordnet set går anbefalingerne ud på at rydde op i det, produktivitetskommissionen kalder "unødig regulering" - og derudover at skærpe konkurrencen og fjerne hegnet om de beskyttede brancher.

- Der skal simpelthen skabes større mulighed for, at mennesker, der vil og kan, får lov til at opstarte, udvikle og skifte firma, siger Peter Birch Sørensen og fortsætter:

- Vi skal sikre, at vores konkurrencelov og andre love skaber de bedste konkurrencevilkår og åbner op for de brancher, der i dag er for lukkede for nye spillere. Vi skal skabe sikkerhed for, at det er de mest produktive virksomheder, der overlever.

Samtidig anbefaler kommissionen, at regeringen fjerner de barrierer, der gør det svært for nye virksomheder at komme ind på det danske marked.

Regeringen nedsatte produktivitetskommissionen 20. marts 2012 for at uafhængige eksperter og særligt sagkyndige kunne komme med konkrete anbefalinger til, hvordan produktiviteten i Danmark bliver styrket.

Kommissionen skal afslutte sit arbejde senest ved udgangen af 2013.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip