Kommission vil aflønne borgmestre som topledere

Skrevet af admin

18/01/2016

Mest læste i dag

Da Vederlagskommissionen mandag fremlagde sit bud på, hvordan danske fuldtidspolitikeres løn- og pensionsforhold skal se ud i fremtiden, blev der lagt stor vægt på, at borgmestres lønninger skal hæves med gennemsnitligt 30,5 procent.

Spørger man Vederlagskommissionens formand, Michael Christiansen, så er en lønstigning afgørende for, at borgmestrene rent faktisk får den betaling, de er værd.

- Politikere er ledere. De skal have en ordentlig løn. Vi synes ikke, det er rimeligt, at politikere rykkes ud af den sammenhæng, de er i. Der er ikke tvivl om, at som reglerne er, så er borgmesteren øverste chef i kommunen, siger han.

Da en del af kommissionens rapport lækkede i starten af januar, rygtedes det, at folketingspolitikere og borgmestre ville få lønstigninger på henholdsvis 15 og 30 procent. Det fik samtlige af de partier, der ellers indgik en musketéred om at følge kommissionens anbefalinger, til at trække i land.

Ifølge Vederlagskommissionens udlægning vil det derfor være borgmestrene, der kommer til at stå tilbage som de helt store tabere.

Lønmæssigt har borgmestrene haltet bagefter siden 1994. Det betyder, at mange af borgmestrene kun tjener det halve af deres kommunaldirektør, og det er det, Vederlagskommissionen vil indhente.

- Det er enormt belastende at være topleder. Vi tror ikke, at det er mere belastende at være borgmester, men vi tror, at det er belastende på en anden måde, siger Michael Christiansen.

Samtidig viser en undersøgelse, kommissionen har fået lavet hos Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, at de fleste borgmestre arbejder 60-70 timer ugentligt. Også det mener Michael Christiansen, der skal reguleres for.

- De, der siger, at de arbejder 80-100 timer om ugen, lyver. Det kan man ikke på sigt. Og hvis vi spørger andre i samfundet, hvor meget de arbejder, så vil man nå frem til, at andre topledere arbejder lige så meget, siger Michael Christiansen.

/ritzau/