Kommissionen vil fordele flygtninge solidarisk i EU

Skrevet af admin

13/05/2015

Dagens topnyheder

Danmark og formentlig også Storbritannien og Irland står uden for samarbejdet om en omfordeling af migranter blandt EU's medlemslande, hvis EU-Kommissionens forslag om en kvotefordeling i situationer med særligt mange ankomne en dag bliver til lov.

Det medgiver kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, på et pressemøde onsdag i Bruxelles.

- Nødplanen er baseret på EU-traktaten. Og i traktaten er der tre medlemslande, der har en særlig position. Briterne og irerne kan vælge at melde sig ind, hvis de ønsker det. Eller at melde sig ud, hvis de ønsker det.

- Og danskerne behøver ikke at deltage, siger Timmermans.

Han ønsker ikke direkte at forholde sig til, hvad det betyder for ønsket om solidaritet mellem EU's medlemslande, når tre af 28 lande kan vælge at stå udenfor.

- Vi kan tale længe om, hvorvidt det er godt eller skidt. Men sådan er traktatsituationen. Det er en svær situation. Men kommissionen er nødt til at arbejde med traktaten, som den er. Og her har Storbritannien og Irland ret til ikke at deltage. Det er op til dem, siger Timmermans.

Kommissionen foreslår, at man i situationer med ekstra stort pres på EU's ydre grænser, skal anvende en særlig nødmekanisme i EU-traktaten for at fordele de nyankomne mellem landene i stedet for som normalt at insistere på, at de skal registreres og asylbehandles i første ankomstland.

Den foreslåede fordelingsnøgle betyder, at migranterne skal fordeles blandt de deltagende lande i henhold til en vægtet opgørelse af EU-landenes befolkningsstørrelse, bruttonationalprodukt, antallet af modtagne asylansøgere fra 2010-2014 og andelen af arbejdsløse.

Den særlige nødmekanisme er blot et enkelt af flere elementer i EU-Kommissionens mere omfattende migrationsdagsorden, der bliver præsenteret onsdag i Bruxelles.

/ritzau/