Kommissionsformand var imod at udlevere brev

Da de tre medlemmer af Skattesagskommissionen i sidste uge modtog et anonymt brev med nye oplysninger om sagen, var de ikke umiddelbart enige om, hvad de skulle stille op med det.

Det fortæller formanden for kommissionen, landsdommer Lars E. Andersen.

Det anonyme brev er overdraget til politiets efterforskning af den såkaldte lækagesag, siger formanden, der som den eneste stemte nej til at udlevere brevet.

- I sig selv kan et anonymt brev ikke bruges til noget som helst, siger Lars E. Andersen.

- Det normale er, at hvis et vidne kommer med nye oplysninger, så vil man indkalde vedkommende til at afgive forklaring, så kommissionen og bisidderne kan stille spørgsmål. Det kan man ikke med et anonymt vidne, forklarer han.

Lars E. Andersen mener, at det vil kunne bringe afsenderens ønske om anonymitet i fare at udlevere brevet, og at kommissionen samtidig er underlagt tavshedspligt.

Formanden argumenterer desuden med, at politiets efterforskning vil forsinke de sidste afhøringer i sagen.

- Overordnet bestræber vi os på at blive færdige så hurtigt som muligt, da vi er klar over, at undersøgelsen jo generer mange af vidnerne, siger Lars E. Andersen.

- Men på den anden side skal vi også sørge for at gøre det arbejde, vi er sat til at udføre, så godt som muligt. Det er altså en af grundene til, at brevet nu er sendt til politiet, selvom vi godt er klar over, at det nok medfører en forsinkelse, tilføjer han.

Kommissionen to andre medlemmer, advokat Martin Simonsen og professor Niels Fenger, mener dog, at brevet kan få afgørende betydning i sagen, og derfor er det nu sendt til Københavns Politi.

- I sig selv får brevet ingen betydning, men nu må vi jo se, hvad politiets efterforskning kan bringe frem, siger Lars E. Andersen, som ikke kan sige noget om, hvornår afhøringerne kan genoptages.

- Det afhænger af politiets efterforskning, siger han.

Skattesagskommissionen valgte mandag at udsætte de sidste afhøringer på grund af de nye oplysninger i sagen.

Ifølge Berlingskes oplysninger indeholder brevet nye informationer om flere Venstre-politikeres forklaringer i skattesagen, men Lars E. Andersen vil ikke kommentere indholdet af brevet.

Både kommissionen og politiet prøver at finde ud af, hvem der har videregivet fortrolige oplysninger fra Helle Thorning-Schmidts skattesag til pressen op til folketingsvalget 2011.

/ritzau/

 

Dagens Gossip