Kommune advarer mod farlig plante: Flere borgere har fået udslæt

Roskilde Kommune har sendt en advarsel ud til sine borgere via Facebook.

- Pas på ikke at komme i kontakt med Vild Pastinak! Pastinak er på godt og ondt kendt som den sødlige og spiselig rodfrugt, men kender du til den knapt så sødlige og spiselige fætter, Vild Pastinak? 

- Vild Pastinak er den "nye" brændenælde og berøring med den op til 2 meter høje plantes saft kan give smertefulde, eksemlignende udslæt! Bliver du ramt skal du skylle huden og undgå at udsætte huden for sollys i en uge, skriver kommunen på sin side på Facebook.

- Vild Pastinak er en invasiv plante, og indeholder samme giftstof som den mere velkendte og frygtede Kæmpe Bjørneklo. Roskilde Kommune har fået nogle henvendelser fra borgere, som har fået udslæt fra den vilde pastinak.

Kommunen tilføjer, at der vokser vild pastinak så mange steder i kommunen, at det ikke er realistisk at forsøge at udrydde den.

- Det vil være dårlig brug af skatteydernes penge. Det bedste kommunen kan gøre, er, at informere om, at her er en plante, som vi skal være forsigtige med. Vi skal lære at gå uden om dem, på samme måde som vi helt automatisk går uden om brændenælder. På kommunens egne arealer forholder vi os til vild pastinak som et lokalt problem. Hvis der f.eks. er indrettet et areal i en park eller ved en strand til solbadning, så bekæmper kommunen pastinak på linje brændenælder på det areal.

Naturstyrelsen advarer ligeledes mod den giftige plante:

- Mødet med den op til to meter høje plantes saft kan efterlade både børn og voksne med et smertefuldt eksemlignende udslæt på både arme, ben og hænder, hvis kombinationen af hud og plantesaft udsættes for sollys. Huden behandles som ved brandsårsskader.

- Skulle man være så uheldig at få plantesaft fra pastinakken på sig, er det vigtigt, at man skyller huden grundigt med vand, og derefter skal man undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge. På den måde mindskes risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med væskefyldte blærer, lyder rådet.

Opslaget fra Roskilde Kommune er blevet delt knap 1.150 gange på Facebook.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip