Kommune betvivler indvandrerkvinders lægeerklæringer

Skrevet af admin

15/04/2016
Odense Kommune vil gennemgå flere hundrede sager for at efterprøve om syge indvandrerkvinder i virkeligheden slet ikke er så syge, oplyser Radio24syv. Næsten alle ikke-jobklare indvandrerkvinder i Odense har nemlig lægens ord for, at de er syge, men det undrer kommunens socialrådgivere. På onsdag begynder kommunens sociallæge at gennemgå alle sager fra de ikke-jobklare indvandrerkvinder på kontanthjælp. Lægen skal sammen med socialrådgivere og ledere beslutte, i hvilke sager det er relevant at kigge på lægeerklæringerne og ringe til kvindernes læger for at bede om en ny helbredsundersøgelse. - Hvis folk er syge, så skal de selvfølgelig ikke arbejde, men hvis det alene er et spørgsmål om, at man er dårlig til dansk, har mange børn eller at ens mand ikke synes, man skal arbejde, så er det ikke en barriere - så skal man arbejde," siger Søren Thorsager fra Odense Kommune. Formand for Praktiserende Lægers Organisation i Odense, Morten Svenning Nielsen, erkender, at der kan være noget at komme efter. - Hvis en patient for eksempel lider af rygsmerter, stress eller depression, som ikke kan måles og vejes, så stoler vi på dem, siger Morten Svenning Nielsen. Leder af Indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital, Morten Sodemann, afviser til gengæld, at nogle af klinikkens patienter er mindre syge, end der står i deres papirer. - Vi ser de svageste patienter hos os. Jeg kan udelukke, at vores patienter siger, at de har helbredsproblemer, fordi de af kulturelle årsager ikke vil arbejde, siger Morten Sodemann. Kvinder med ikkevestlig oprindelse udgør en fjerdedel af de 3.258 ikke jobklare kontanthjælpsmodtager over 30 år i Odense Kommune. Samme gruppe af kvinder udgør kun seks procent af kommunens samlede befolkning. - De ikke etnisk danske kvinder er suverænt overrepræsenterede blandt kontanthjælpsmodtagerne. Og derfor antager vi, at der er andet end sygdomme på spil, siger Søren Thorsager, chef for jobrehabiliteringen i Odense Kommune. PTSD, fysiske skavanker, nedslidning, depression og følelsesmæssig stress er nogle af de ting, der står i lægeerklæringerne. De praktiserende læger formand i Odense, Morten Svenning Nielsen, mener, at ansvaret for at melde tilbage til lægen, hvis socialrådgiverne ikke oplever, at personen er syg, ligger hos kommunen, der indtil nu ikke har haft for vane at ringe og spørge ind til lægeerklæringerne. Det erkender Søren Thorsager fra Odense Kommune. - Vi skal gribe knoglen, ringe til lægen og spørge: Hvad mener du egentlig med det og det? Kan hun komme ud og sidde i en butik i to timer? Det har vi ikke været gode til, siger Søren Thorsager til Radio24syv.

Mest læste i dag

Odense Kommune vil gennemgå flere hundrede sager for at efterprøve om syge indvandrerkvinder i virkeligheden slet ikke er så syge, oplyser Radio24syv.

Næsten alle ikke-jobklare indvandrerkvinder i Odense har nemlig lægens ord for, at de er syge, men det undrer kommunens socialrådgivere.

På onsdag begynder kommunens sociallæge at gennemgå alle sager fra de ikke-jobklare indvandrerkvinder på kontanthjælp.

Lægen skal sammen med socialrådgivere og ledere beslutte, i hvilke sager det er relevant at kigge på lægeerklæringerne og ringe til kvindernes læger for at bede om en ny helbredsundersøgelse.

- Hvis folk er syge, så skal de selvfølgelig ikke arbejde, men hvis det alene er et spørgsmål om, at man er dårlig til dansk, har mange børn eller at ens mand ikke synes, man skal arbejde, så er det ikke en barriere - så skal man arbejde," siger Søren Thorsager fra Odense Kommune.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation i Odense, Morten Svenning Nielsen, erkender, at der kan være noget at komme efter.

- Hvis en patient for eksempel lider af rygsmerter, stress eller depression, som ikke kan måles og vejes, så stoler vi på dem, siger Morten Svenning Nielsen.

Leder af Indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital, Morten Sodemann, afviser til gengæld, at nogle af klinikkens patienter er mindre syge, end der står i deres papirer.

- Vi ser de svageste patienter hos os. Jeg kan udelukke, at vores patienter siger, at de har helbredsproblemer, fordi de af kulturelle årsager ikke vil arbejde, siger Morten Sodemann.

Kvinder med ikkevestlig oprindelse udgør en fjerdedel af de 3.258 ikke jobklare kontanthjælpsmodtager over 30 år i Odense Kommune. Samme gruppe af kvinder udgør kun seks procent af kommunens samlede befolkning.

- De ikke etnisk danske kvinder er suverænt overrepræsenterede blandt kontanthjælpsmodtagerne. Og derfor antager vi, at der er andet end sygdomme på spil, siger Søren Thorsager, chef for jobrehabiliteringen i Odense Kommune.

PTSD, fysiske skavanker, nedslidning, depression og følelsesmæssig stress er nogle af de ting, der står i lægeerklæringerne.

De praktiserende læger formand i Odense, Morten Svenning Nielsen, mener, at ansvaret for at melde tilbage til lægen, hvis socialrådgiverne ikke oplever, at personen er syg, ligger hos kommunen, der indtil nu ikke har haft for vane at ringe og spørge ind til lægeerklæringerne.

Det erkender Søren Thorsager fra Odense Kommune.

- Vi skal gribe knoglen, ringe til lægen og spørge: Hvad mener du egentlig med det og det? Kan hun komme ud og sidde i en butik i to timer? Det har vi ikke været gode til, siger Søren Thorsager til Radio24syv.