Kommune: Førtidspension gives kun til døende

Hvis du skal være kandidat til førtidspension, så skal du ligge for døden.

Sådan lød budskab fra Københavns Kommune til en kvinde, da hun ville søge om førtidspension. Det er tv2.dk, der har fået fat i lydoptagelsen af mødet mellem kvinden og hendes sagsbehandler, hvor den kontante melding faldt.

På optagelsen siger sagsbehandleren, at nye regler betyder, at man kun indstiller folk til førtidspension, hvis de er døende.

- Lovgivningen har lige ændret sig fra 1. januar, og de har skærpet det så meget... det hele er nyt, og alle famler lidt i blinde, siger sagsbehandleren ifølge tv2.dk og fortsætter:

- Men erfaringerne er, at jeg indstiller kun herindefra, når det er en kræftsyg, der har et halvt år tilbage. Sådan en, vi kalder en 'glat' sag, hvor de er terminalsyge. Vi famler lidt frem, men det er sådan, det er.

- Du kan søge om det, og så behandler vi sagen. Men jeg kan ikke indstille dig. Der er kommet nye regler, og vi indstiller kun folk, der ligger på hospitalerne og har et halvt år tilbage, lyder det videre.

Men den praksis i hovedstaden kritiseres af ekspert.

- Sagsbehandlerens formuleringer i den konkrete sag er uheldige. Selvom målgruppen for førtidspension blev begrænset med reformen af 1. januar 2013, så er førtidspension ikke alene reserveret terminalpatienter, siger Jannie Dyring, der bl.a. er ekstern lektor på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, til tv2.dk.

Hos Københavns Kommune beklager direktør i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, Thomas Thellersen Børner, at sagsbehandleren håndterede sagen på den måde.

Kilde: Tv2.dk

 

Dagens Gossip