Kommune river friskole ned

Når den lokale folkeskole rundt omkring i Danmarks landdistrikter drejer nøglen om, går forældrekredse ikke sjældent sammen om at starte en friskole i stedet, så deres børn kan få undervisning i lokalområdet.

Men friskolerne oplever i stigende grad, at kommunerne - som i de seneste år har lukket flere hundrede skoler af sparehensyn - modarbejder forsøgene på at oprette en friskole, skriver Jyllands-Posten.

De nye friskoler spiser nemlig en stor del af de penge, som spares ved at lukke kommuneskolerne. I Morsø Kommune er det kommet så vidt, at kommunen har revet skolebygninger ned for at forhindre, at der opstår en nye friskole på stedet.

- Jeg ved godt, at det kan virke provokerende at rive skolebygningerne ned, men vi synes ikke, at vi har andet valg, siger borgmester Lauge Larsen (S) til Jyllands-Posten.

- En ny friskole betyder, at vi kun sparer cirka halvdelen af, hvad vi kunne, tilføjer han.

Ifølge friskolernes formand, Ebbe Lilliendal, er antallet af sager vokset, hvor kommunerne forsøger at stikke en kæp i hjulet på nye friskoler.

- Jeg forstår ikke kommunernes modstand mod, at forældre tager over, når kommunen ikke længere vil drive en skole. Vi ved jo, at netop en skole er med til at tiltrække nye borgere til et lokalområde, siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge avisen har friskoleinitiativer i Nyborg og Solrød også for nylig været i konflikt med kommunen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip