Kommune skal have gode grunde til at fjerne rockerborg

En ekspropriering skal være nødvendig for almenvellet, og den skal bygge på en lovlig og gyldig lokalplan.

Det siger professor Søren Højgaard Mørup, juridisk fakultet, Aarhus Universitet.

- Hvis der er det, så kan man ekspropriere, hvis det er af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af den plan. Derudover skal det, man opnår ved et indgreb, stå i rimeligt forhold til det indgreb, som det er over for ejeren, siger han.

Gladsaxe Kommune har netop vedtaget, at der skal være en vendeplads for lastbiler på den adresse, hvor rockergruppen Satudarah har sit klubhus. Derfor skal grunden nu eksproprieres.

Også professor Peter Pagh fra Københavns Universitet, der er ekspert i miljøret, mener, at ekspropriationen kan lade sig gøre, når der er en "planlægningsmæssig begrundelse".

- Hvis der er en planlægningsmæssig begrundelse, er det ok. Man kan ikke gøre det, fordi der er en rockerborg, men hvis det er fordi, man vil have en vendeplads, så er det ikke noget problem, siger han.

Borgmester Karin Søjberg Holst (S) glæder sig over, at det nu ser ud til, at kommunen slipper af med rockergruppen, som har slået sig sammen med lokale rockere.

Hun afviser dog, at kommunens beslutning om ekspropriering, så vendepladsen kan etableres, har til formål at få rockerne væk.

- Du kan sige, at det er en sidegevinst, siger Karin Søjberg Holst.

Hun henviser til, at kommunen længe før, Satudarah flyttede ind, havde planer om at udvikle området, så der blandt andet bliver plads til flere boliger.

Hvis rockergruppen ikke er enig i kommunens beslutning, kan den klage til Natur- og Miljøklagenævnet, siger Søren Højgaard Mørup.

- Kommunen skal give en overbevisende begrundelse for, at det rent faktisk er så påkrævet at få en vendeplads på vejen, at det kan berettige, at man eksproprierer - for eksempel at man ikke kan vende på vejen, som den er nu, siger han og fortsætter:

- Og så er det op til Natur- og Miljøklagenævnet at tage stilling til, om man er enig, hvis der kommer en klage fra ejeren.

Planlovgivningen giver hjemmel til ekspropriation, når det vil være af væsentlig betydning for at sikre gennemførelsen af en byudvikling, der er i overensstemmelse med kommuneplanen, eller for virkeliggørelsen af en lokalplan.

/ritzau/

Dagens Gossip