Kommuner advarer: Sæsonen for parksvin er i gang

Bjerge af skrald ligger op af de overfyldte skraldespande i byernes parker, og på plænerne ligger små øer af efterladenskaber fra festlige aftener.

Sommeren er højsæson for skrald, der bliver smidt, hvor danskerne går og står, når de er ude i naturen. Hos Park og Vej i Odense kommune, kender inspektør, Bent Povlsen, kun alt for godt den gamle sang.

- Især på sidste skoledage og store improviserede arrangementer kommer vi til kort. For vi ved jo ikke, hvor de samles på forhånd eller hvordan vejret bliver, og så er det svært at være forberedt på de store mængder skrald, fortæller han til Newspaq.

For det er langt fra alle, der samler op efter sig selv. I København og Odense fremhæves især unge mennesker som synderne, når resterne fra en fest bliver efterladt i den lokale park.

- Generelt bruger de unge mennesker ikke papirkurven. De helt unge har en anden kultur, en ligegyldig kultur, vil jeg sige, fortæller Torben Espenhain, der er opgavekoordinater ved Center for Renhold i Indre by, København.

Men i Aarhus vil Pernille Villesen, der er projektleder i Ren By-tiltaget ikke give de unge hele skylden.

- Det er i lige så høj grad den 40-årige husmor, der smider sit cigaretskod på jorden. Og så spiller alkohol også en rolle for, om folk glemmer deres gode intentioner, når de har taget ting med udenfor, forklarer hun.

Én ting er skrald, der skal samles op, men de glade sommergæster i parker op på plæner efterlader også tit et lidt mere permanent minde.

- De sætter deres engangsgrill direkte på græsset, og så kommer plænen hurtigt til at ligne et skakbræt, fortæller Bent Povlsen, men understreger:
- Vi er glade for, at de unge mennesker kommer ud og bruger naturen, men vi ville ønske, at de efterlod området lidt pænere. De er jo ikke hjemme ved mor, der vasker tøj for dem, siger han.

Generelt fremhæves uforudsete hændelser, som kæde-sms-fester, sidste skoledags-arrangementer, events med for eksempel uddeling af flyers eller bægre som de helt store syndere, når der svines i bybilledet. I Aalborg fremhæves desuden områderne omkring den døgnåbne Mc. Donalds og Burgerking som steder, hvor folk smider meget skrald.

 

Dagens Gossip