Kommuner behandler narkomaner forskelligt

Det konstaterer en rapport, som Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet har offentliggjort onsdag.

Adjungeret professor og dr.med. Ulrik Becker, der er medforfatter af rapporten, forklarer, at der er stor variation i den lægefaglige behandling på de 134 institutioner, som man har undersøgt.

»Det kan i al fald konstateres, at der er forskel på, hvordan misbrugerne bliver behandlet. Man kan diskutere, om det kan være værd at samle nogle af ressourcerne i større enheder for at sikre en ensartet lægelig behandling, der lever op til Sundhedsstyrelsens vejledninger,« siger han og fortæller, at han var overrasket over resultatet.

»Jeg er overrasket over, at der er så stor en forskel i den lægelige behandling af stofmisbrugerne på så mange forskellige parametre. Min forventning havde været, at man havde kørt behandling mere efter de retningslinjer, Sundhedsstyrelsen har givet,« siger Ulrik Becker.

80 procent af misbrugere, der tager deres stoffer ved at stikke sig, vil gennem livet opleve at få en psykiatrisk diagnose. Derfor er det ifølge Ulrik Becker værd at bemærke, at 18 procent af institutionerne, som rapporten undersøger, aldrig undersøger misbrugerne for psykiske lidelser, når de modtager dem i behandling.

Overlæge i Stofrådgivningen i København Henrik Rindom er ikke overrasket over forskellene i behandlingen. Han vurderer, at der er mange penge at spare, hvis behandlingen bliver samlet hos regionerne, fordi skaderne hos misbrugerne kan forhindres ved en bedre og tidligere behandling.

Samtidig vurderer han, at de små kommuner har størst problemer, mens de største yder en god indsats.

»Der sidder mange mennesker ude i kommunerne, der vil gøre et godt stykke arbejde. Men de er for inkompetente til at løfte udfordringerne alene,« siger han og understreger, at forskellene i behandlingen kan fjernes ved, at både jobkonsulenter, psykologer, psykiatere og læger arbejder sammen om at hjælpe borgere med et stofmisbrug.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at resultaterne bør give stof til eftertanke og peger på, at indsatsen kan styrkes ved at dele viden mellem kommuner og samarbejde på tværs af kommunegrænserne.

»Fra regeringens side er vi også optaget af, hvordan vi kan understøtte kommunernes indsats. Og her er stofindtagelsesrummene, som indtil videre er åbnet i København og Odense, et godt eksempel på, at vi fra statslig side byder ind med lovgivning og penge, så kommunerne kan styrke indsatsen over for nogle af samfundets mest udsatte borgere,« skriver ministeren i mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun understreger samtidig, at kommunerne skal have ros for at tage initiativ til at få gennemført en undersøgelse af stofmisbrugsbehandlingen.

Sundhedsstyrelsen har beregnet, at omkring 27.000 mennesker i Danmark har et stofmisbrug, der medfører fysiske og psykiske samt sociale skader.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip