Kommuner erklærer topartsforhandlinger i krise

Skrevet af admin

15/03/2016

Dagens topnyheder

Det næste døgn kommer til at afgøre, om Kommunernes Landsforening (KL) vil dukke op til flere møder med regeringen i de igangværende topartsforhandlinger.

- Jeg vil ikke sige, at det er et sammenbrud. Det er nok en krise, siger KL-formand Martin Damm (V) således efter tirsdagens møde i Finansministeriet.

Topartsforhandlingerne har til formål at sikre bedre integration af nyankomne flygtninge. Det indebærer, at de hurtigere får en bolig, et job og lærer dansk. Kommunerne kræver, at regeringen afsætter penge til opgaven, men det har regeringen pure afvist.

- Det er ualmindeligt svært. Normalt begynder det at rykke, når man har forhandlinger. Men vi rykker ikke nogen steder. Så det er tungt, siger Martin Damm.

På forhandlingsbordet er blandt andet flere greb, der afbureaukratiserer processen omkring boligplacering af flygtninge samt forslag til at skaffe flere boliger. KL-formanden er nogenlunde fortrøstningsfuld med hensyn til at finde en løsning på begge områder.

- Og så er der så økonomien. Vi får flere flygtninge end aftalt, og det bliver dyrere end forventet. Det er det, der er det sværeste.

- Vi har ikke fået lirket låget op endnu til de udgifter, vi har i kommunerne.

Martin Damm vil ikke sætte et specifikt beløb på den check, han forlanger af regeringen til at løfte opgaven.

- Vi har ikke lagt os fast på et bestemt beløb, fordi det skal ses i sammenhæng med boligdelen og det, vi ellers bliver bedt om at løse af opgaver, siger Venstre-borgmesteren fra Kalundborg.

Spørgsmål: Dukker I kun op til det næste møde, hvis I får tilkendegivelser om økonomisk kompensation?

- Vi bruger den næste dag til at finde ud af, om der er et grundlag for at mødes videre.

- Vi har ikke givet et ultimatum. Sådan er vi ikke. Vi har bare sagt, at der skal findes en samlet løsning for, at kommunerne har en jordisk chance for at løse opgaverne.

Sideløbende med topartsforhandlingerne kører trepartsforhandlinger, hvor også arbejdsmarkedets parter deltager.

/ritzau/