Kommuner får flere penge til at løfte folkeskolen

Torsdag er regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) således nået til enighed om en aftale for det kommende års økonomi og finansiering for Danmarks 98 kommuner. Det bekræfter parterne på et pressemøde på Folkemødet på Bornholm.

Den nye aftale tager blandt andet højde for den nye folkeskolereform, og formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Nielsen (S), erklærer sig godt tilfreds.

»Jeg vil sige, at vi har haft gode armlægninger med ministrene og ministerierne. Alt andet lige er det en aftale, jeg som KL-formand kan stå inde for. Jeg tror, vi har lavet en aftale, der er god for Danmark og god for folkeskolen,« siger han og tilføjer:

»Det er en helt anden folkeskole, vi kommer til at leve med. Det er fremtidens borgere, der nu får bedre muligheder, og inden for de rammer mener vi faktisk, at vi kan levere.«

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) roser KL for en høj ansvarsfølelse under forhandlingerne.

»Danske kommuner tager et stort ansvar for dansk økonomi. Det har været basis for denne aftale, det vil vi meget gerne kvittere for,« siger ministeren.

Regeringen og kommunerne har i de seneste uger forhandlet om rammerne for den samlede kommunale økonomi, men på grund af usikkerheden omkring, hvornår folkeskolereformen kunne træde i kraft, har en aftale trukket ud.

Med torsdagens folkeskoleaftale med De Konservative er den usikkerhed nu elimineret, og kommunerne får i 2014 tilført 200 millioner kroner om året til at indføre aftalen. Fra 2015 stiger beløbet til 400 millioner kroner årligt, og derudover vil der blive afsat en milliard kroner til efteruddannelse af lærere frem til 2020, ligesom der i de kommende tre år er afsat 1,8 milliarder kroner til de kommuner, som har særlige udfordringer på skoleområdet.

Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) vil de nye midler bidrage til at løfte folkeskolen.

»Aftalen viser med al ønskelig tydelighed, at man også i krisetider kan løfte velfærden og styrke fællesskabet, hvis viljen til at prioritere og reformere er til stede. Vi investerer massivt, så vi får nye skoler og moderne institutioner,« udtaler han i en pressemeddelelse.

Da regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti i sidste uge nåede til enighed om en folkeskolereform, ville Konservative ikke være med, men torsdagens aftale gjorde det muligt at gennemføre reformen allerede fra 2014.

Aftalen betyder dog, at man første efter næste valg kan implementere den obligatoriske lektiehjælp og minimumstimetal på 30, 33 og 35 timer for henholdsvis 1.-3. klasser, 4.-6. klasser og 7.-9. klasser.

Dagens Gossip