Kommuner: Flygtninge er glemt i refusionsreformen

Skrevet af admin

04/05/2015

Mest læste i dag

Kommunerne kan blive hårdt ramt på pengepungen af den refusionsreform, som træder i kraft ved årsskiftet. Her ændres refusionsprocenten nemlig, så kommunerne ikke længere får 50 procent af kontanthjælpsbeløbet tilbagebetalt, men kun får 20 procent i fremtiden.

Det kan blive en stor økonomisk udfordring for de kommuner, som modtager flygtninge.

Det siger KL's formand, Martin Damm, som mandag morgen indleder forhandlinger om budgettet for 2016 med finansminister Bjarne Corydon (S).

- Reformen er god nok. Den giver kommunerne et øget incitament for at få de arbejdsløse ud på jobmarkedet. Men ingen har tænkt på alle de flygtninge, som vi modtager i kommunerne.

- De kommer typisk på kontanthjælp, og de tager længere tid at få ud på arbejdsmarkedet end arbejdsløse danskere. Det bliver en kæmpe økonomisk udfordring, siger han.

Kommunerne satser på, at man kan finde en løsning på problemet i løbet af budgetforhandlingerne i de kommende uger.

- En løsning kunne være, at man hævede grundtilskuddet, som man får per flygtning. Det ville kompensere for de øgede udgifter, siger Martin Damm.

Ifølge KL forventes Danmark at modtage 20.000 asylansøgere i år, hvor prognosen lyder på, at 12.000 af dem får asyl.

- Det er en ekstraordinær situation, hvor vi modtager mange flere flygtninge end tidligere. Det oprindelige tilskud til flygtninge er designet til, at vi modtager 4000 flygtninge, siger formanden.

Stigningen i antallet af flygtninge betød, at kommunerne og regeringen tidligere på året fandt fælles fodslag, hvor kommunerne fik øget økonomisk hjælp til at tage sig af de mange flygtninge. KL regner med, at man vil lave en lignende aftale.

- Vores nuværende aftale gælder for 2015, så der er slet ikke sat økonomi af til de ekstra udfordringer, som vi har efter årsskiftet. Derfor må vi finde en løsning for 2016, siger Martin Damm.

Flygtninge er ikke det eneste emne, som kommunerne har med ind til forhandlingerne. De vil også have planloven lempet og flere penge til det nære sundhedsvæsen.

/ritzau/