Kommuner hemmeligholder lokal partistøtte

Således er der sorte streger over navnet på en donor, der støtter de Konservative i Gentofte, og på bidragsydere til SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne i København, mens det andre steder navne på Venstres støtter, der er streget over i en række aktindsigter, som avisen har fået fra kommunerne.

Normalt er der offentlighed om navnene på bidragsydere, der donerer mere end 20.000 kroner, men ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet gælder dette ikke på lokalt plan, hvis pengene kommer fra en privatperson eller en enkeltmandsejet virksomhed. Offentlighed om dette ville nemlig bryde tavshedspligten om personlige oplysninger.

I 1995 fremsatte daværende indenrigsminister Birte Weiss (S) et lovforslag om partistøtte. Her skrev hun i bemærkningerne til lovforslaget, at partibidrag på over 20.000 kroner skulle indberettes på lokalt plan.

Tom Behnke (K), der i dag er konservativt medlem af Folketinget, men som i 1995 var Fremskridtspartiets ordfører på sagen, siger til avisen, at han lige siden har gået ud fra, at både landsdækkende og lokale donationer over 20.000 kroner var offentligt tilgængelige.

Pressejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kalder Økonomi- og Indenrigsministeriets afgørelse juridisk korrekt på grund af lovens formulering, men finder hemmeligholdelsen underlig:

»Kommunerne har de fleste konkrete sager, der berører de enkelte borgere og virksomheder. Derfor er der formentlig større risiko for usaglig påvirkning af kommunale afgørelser end for påvirkning af afgørelser i ministerier eller Folketinget«.

Juraprofessor Jørgen Albæk fra Aarhus Universitet, der er ekspert i partistøtte, siger:

»På landsplan skal der formentlig rigtig store penge til, før man kan påvirke, men på lokalt niveau kan beløb af størrelsen 50.000 til 100.000 kroner måske have betydning for de personlige relationer«.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) må ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten af juridiske årsager ikke udtale sig om sagen, da der er indsendt klager til ministeriet over hemmeligholdelsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip