Kommuner holder igen med klima-budget

Skrevet af admin

29/10/2014

Mest læste i dag

Det er ikke alle kommuner, der vil opruste mod klimaforandring, selvom det er kort tid siden, man sidst så kældre under vand og lukkede veje grundet skybruddet i Nordjylland.

I en spørgeundersøgelse lavet af Ritzau, og som 43 kommuner har svaret på, er det kun 44 procent, der svarer, at de vil opruste klimatilpasningen på deres budgetter for 2015.

En af de kommuner, som ikke har afsat flere penge til klimatilpasningen 2015, er Brønderslev Kommune. Og det er selvom, at de var én af de kommuner, der fik mest vand under skybruddet i forrige uge.

Kommunen har simpelthen ikke råd, siger borgmester Mikael Klitgaard (V).

- Vores budget er presset, fordi vi har forholdsvis lave indkomster. Vi skærer i vores budget, fordi vores kassebeholdning er sunket faretruende de seneste fire år, forklarer han.

En rapport fra Danmarks Metrologiske Institut (DMI) viser, at Danmarks fremtidige vejr blandt andet vil byde på flere skybrud, kraftigere orkaner, øget risiko for stormflod og ødelæggende tørke.

Men hos Dansk Miljøteknologi, som er en brancheforening for miljøteknologiske virksomheder, mener man ikke, at det er så underligt, at mange kommuner har fravalgt at opruste inden for klimaområdet i 2015.

Den har kigget på 12 af de klimatilpasningsplaner, som kommunerne har skulle lave. Planerne er nøje udvalgt, så de er repræsentative for kommunerne.

- Rigtig mange af kommunerne har kortlagt, hvilke risikoer de har, og hvilken indsats det kræver. Der er dog mange af dem, som mangler en konkret udpensling af, hvad der skal gøres, hvad er økonomien, og hvor langt tid det vil tage, siger projektleder hos Dansk Miljøteknologi Mads Leerbech Jensen.

Planerne, der er resultatet af en aftale fra 2011 mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, skal være omdrejningspunktet i kommunernes indsats for at håndtere klimaforandringer og ekstremt vejr.

I dem skal risikoen for oversvømmelser kortlægges, der skal udpeges tiltag for at imødegå dem, og indsatsen skal prioriteres.

Ifølge en opgørelse, som Naturstyrelsen lavede i august, mangler hver sjette kommune stadig at lave en klimatilpasningsplan, selvom de skulle have været klar ved udgangen af 2013.

/ritzau/