Kommuner: Ikke i mål med inklusionen endnu

Det er et langt, sejt træk at få inklusionen kørt helt i mål ude i de enkelte klasser i folkeskolen.

Det siger Rikke Lauritzen (EL), næstformand i børne- og kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, efter at en ekspertgruppe har lagt sine anbefalinger frem om inklusionsindsatsen i folkeskolen.

- Vi er ikke i mål med inklusionen endnu. Det er også det billede, vi kender ude fra den kommunale virkelighed, siger Rikke Lauritzen.

- Det er jo et paradigmeskift i måden at tænke folkeskolen på, og det tager tid og kræver, at vi når ud i alleryderste led i den enkelte skoleklasse, før vi er i mål, siger næstformanden.

Hun mener, at ekspertgruppens serviceeftersyn af inklusionen giver kommunerne et godt værktøj til at komme nærmere målet om at gøre folkeskolen så rummelig som mulig.

- Vi kan bruge det til at se, hvor indsatsen halter. Hvor er det, at skolelærerne eller pædagogerne er usikre på, hvordan man skal håndtere det her, siger Rikke Lauritzen, der mener, at sprogbruget omkring inklusion viser, at der er et stykke vej endnu:

- Alene det, at ordet inklusionsbørn bliver brugt, gør, at vi slet ikke har inkluderet dem, for så taler vi stadig om dem og os, siger Rikke Lauritzen.

Hun peger på, at kommunerne kan sætte ind på en række punkter for at medvirke til, at inklusionen lykkes bedre.

Det handler blandt om at sikre, at lærere og pædagoger, der står med de daglige udfordringer, har de fornødne kompetencer.

Desuden bør kommunerne overveje et beredskab, der kan træde til og hjælpe den enkelte skoleklasse, når der opstår problemer med inklusionen, siger hun.

- Vi skal blive mere sikre på, hvad det er for behov, som børnene, deres forældre, men også lærerne og pædagogerne har, og hvordan kommunerne kan hjælpe, måske på en helpdesk-agtig måde, siger Rikke Lauritzen.

Rikke Lauritzen peger på positive erfaringer fra sin hjemkommune København, hvor man har en ordning med inklusionskonsulenter, som kan træde til med råd og vejledning.

Spørgsmål: Kræver det flere ressourcer til kommunerne til inklusion?

- Det er svært at sige. Det er det, der skal forhandles om mellem KL og regeringen. Det eneste, jeg kan sige, er, at det i hvert fald ikke hjælper at spare, sådan som regeringen lægger op til med omprioriteringsbidraget. Så tror jeg, det bliver svært at løfte, siger Rikke Lauritzen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip