Kommuner kan indføre totalt røgforbud

Vejen kan være banet for, at andre danske kommuner følger i Aarhus' fodspor og indfører totalt rygeforbud i arbejdstiden.

Ifølge Dorthe Laustsen(SF), der er rådmand for Sundhed og Omsorg, har der været stor interesse fra andre kommuner, efter Aarhus 1. marts i år indførte forbuddet.

- Vi har fået mellem 10 og 15 henvendelser fra andre kommuner om, hvordan vi har gjort det her. Det er formentlig i forbindelse med rygepolitikker ude i kommunerne, siger Dorthe Laustsen til Newspaq.

På trods af henvendelsernes uformelle karakter tror hun, at målet for kommunerne er klart.

- Jeg tror, at det er interessen for selv at lave et totalt rygeforbud, siger rådmanden.

Kommunernes interesse for at skodde smøgen kender Kommunernes Landsforening (KL) også til.

- Den er betydelig, siger Preben Meier Pedersen, der er chefkonsulent for foreningens arbejdsmiljø-område.

Han vil dog gerne tage sine forbehold.

- Jeg ved ikke, hvor seriøse de er, og der er et stykke vej fra interesse til konkrete planer, siger Preben Meier Pedersen til Newspaq.

Ifølge Aarhus Kommunes rygeforbud må de ansatte hverken ryge i kommunens bygninger, biler eller i selvbetalte pauser på kommunens område.

Det har medført stor kritik af kommunen, og to lokale fagforeninger er bange for, at et rygeforbud i andre kommuner også vil gå ud over de ansatte.

- Jeg har savnet inklusion af fagforeninger og en høring af medarbejderne. Andre kolleger skal være opmærksom på at få nogle klare aftaler. Hvad er dagsordenen og hvor skal vi ende?, siger Hans- Henrik Hansen. Han er formand for den lokale afdeling af HK Kommunal i Aarhus med cirka 2000 medlemmer.

Han råder også sine fagforenings-kolleger i andre kommuner til at få klarlagt, hvad konsekvenserne af en overtrædelse er.

- I Aarhus er det ikke præcist beskrevet, hvad de er. Jeg kan godt være bekymret for, at håndhævelsen bliver tilfældig, fordi den er lagt ud til de forskellige magistrater.

Hos FOA Aarhus kalder formand Kirsten Normann rygeforbuddet for formynderi overfor de 6000 plejere.

- Selv ikke-rygerne synes, at det er gået for vidt. Jeg håber, at andre kommuner vil arbejde for, at deres arbejdsgivere er klogere end dem i Aarhus. Man skal skelne skarpt mellem det private og arbejde, siger hun.

Dorthe Laustsen medgiver, at Aarhus Kommune kan have trumfet rygepolitikken igennem, men nogle ting har vejet tungt.

- Det er en god idé at få fjernet rygning fra arbejdspladsen. Dels på grund af sundhed, men også fordi de mange rygepauser har gået ud de andre medarbejdere, siger hun og fortæller, at mange har været glade for at få muligheden for at holde op med at ryge.

Hun råder andre kommuner til at indgå i dialog med medarbejderne, men ledelsen skal heller ikke stikke dem blår i øjnene.

- Medarbejderudvalgene skal vide, hvad der foregår, og de skal have tid til at reagere. Men hvis kommunen virkelig vil et forbud, skal medarbejderne også vide, at det er sådan, at beslutningen vil blive.

Hos KL vurderer chefkonsulent for arbejdsmiljø, Preben Meier Pedersen, at et totalt rygeforbud vil være fremtiden for danske kommuner.

- På baggrund af de forskellige henvendelser vi også har fået, er det min personlige vurdering, at vi vil se en skærpet holdning. Det ligger lidt i tiden. Fra forskellige sider bliver der sat meget stærk fokus på rygningens skadelige virkninger. Både de direkte og de passive, siger han.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip