Kommuner: Nyuddannede er ikke klar til arbejdsmarkedet

»Vi er arbejdsgiver for en halv million mennesker i kommunerne og har et brændende ønske om at levere den bedste service til borgerne. Derfor er det vigtigt, at vi får de bedst uddannede mennesker. Desværre oplever vi, at nogle nyuddannede får et mindre chok, når de skal til at agere i den praktiske verden, og det skal vi have gjort noget ved,« siger Jacob Bundsgaard (S), som er formand for KLs arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, og henviser til, at timetallet på flere uddannelser er faldet i de seneste år.

I øjeblikket ligger timetallet for en pædagogstuderende på bare 11,5 timer, mens det for lærerstuderende er på 13 timer. Men det handler ikke kun om timer, også om kvaliteten af timerne, lyder det fra Erik Knudsen, formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium.

»Det er meget forsimplet kun at tale om timetal. Det afgørende er, hvad det er for nogle mennesker, man får ud af uddannelsessystemet, og vi vil gerne have et større samarbejde med kommunerne, så de studerende har en løbende praktisk forbindelse med kommunerne, som kan forhindre, at de får det her chok. Men KL skal komme ind i kampen, for vi kan ikke udvikle det alene,« siger Erik Knudsen.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R), som ønsker mere fokus på viden og forskning på professionshøjskolerne, pointerer, at kommunerne ikke har haft praktisk samarbejde med uddannelser højt nok på dagsorden.

»Vi har en aftale med kommunerne om, at vi skal have uddannet 200 praktikvejledere hvert år, så vi kan komme i nærheden af, at hver skole har mindst én praktikvejleder. Og den opgave lever kommunerne jo langt fra op til. Så jeg mener, at kommunerne skal tage sig selv mere alvorligt, når det kommer til at gøre nyuddannede rustet til arbejdsmarkedet,« siger Morten Østergaard.

Jacob Bundsgaard erkender, at kommunerne ikke har prioriteret netop de praktiske uddannelsesforløb nok.

»Det skal længere op på dagsordenen i kommunerne, og vi har generelt en opgave i at rykke tættere på professionshøjskolerne for at få de bedst uddannede mennesker til fremtidens velfærdsopgaver. Men vi kan ikke komme uden om, at timetallet også skal op. Det er afgørende,« siger han.

Dagens Gossip