Kommuner: Økonomiaftale har lange udsigter med dette tempo

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen er stadig milevidt fra at nå til enighed om, hvor mange penge kommunerne skal have at gøre godt med næste år.

På vej ind til et nyt møde med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tegner KL-formand Martin Damm (V) forhandlingsbilledet op:

- Med den progression i tid, vi oplever nu, kommer der til at gå rigtig lang tid, før vi kommer ind et sted, hvor det kan give mening.

KL-formanden har torsdag haft møde med sin bestyrelse. Adspurgt hvilket mandat den har givet ham til de videre forhandlinger, lyder svaret:

- Vi er slet ikke nået dertil endnu, for der har jo ikke været noget nyt. Så vi har bare orienteret bestyrelsen om, at der stort set ikke er noget nyt.

Martin Damm har tidligere betegnet afstanden mellem regeringen og kommunerne som lige så afgrundsdyb som Grand Canyon. Og det maleriske billede passer fortsat på forhandlingerne, mener han:

- Grand Canyon minus én meter.

Spørgsmål: Hvad består den ene meter i?

- Der var nogle tekniske korrektioner, som ikke var der i går.

De store knaster er ifølge kommunerne, at regeringen vil fjerne et såkaldt finansieringstilskud til kommunerne og så det omstridte omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne skal aflevere 2,4 milliarder kroner i besparelser.

De penge har et flertal på Christiansborg lovet, at kommunerne nok skal få igen. Men det løser ikke problemet, mener Martin Damm. Han tør ikke sige, om det er realistisk at lande en økonomiaftale torsdag.

- Det er finansministeren, der må komme ind i det her mulighedsrum, hvis der skal være en aftale, siger han.

- Finansministeren har lagt sig meget langt fra det, der er muligt. Der har vi lagt os et beskedent sted. Og så er det ikke sådan, at man skal trække ti milliarder kroner fra hver og lande en aftale.

Hvis parterne ikke kan nå til enighed, er det op til et flertal i Folketinget at fastlægge kommunernes økonomi for næste år. Og det er Martin Damm bestemt ikke interesseret i.

- Og det tror jeg heller ikke, at finansministeren er interesseret i. Men en aftale skal jo give mening.

- Vi har ikke nogen deadline. Vi vil til hver en tid møde op for at lave et godt resultat for vores medlemmer.

/ritzau/