Kommuner oplever stigning i sager om angstramte børn

Skrevet af admin

18/10/2015

Dagens topnyheder

Børn, der lider af angst, fylder mere og mere i sagsbunkerne hos landets kommuner, viser en undersøgelse, som fagbladet Kommunen har lavet.

43 kommuner har svaret på, om der er kommet flere eller færre sager om børn med angst i løbet af de seneste fem år. 36 af kommunerne - knap 84 procent - melder, at der er kommet flere af den slags sager.

Stigningen kommer dog ikke bag på Mikael Thastum, professor i psykologi ved Aarhus Universitet og leder af behandlingsprogrammet for børn på Angstklinikken.

- Jeg tror, det skyldes, at opmærksomheden på, at børn kan have angst, og at man kan gøre noget ved det, er steget, siger han til Kommunen.

Han tror ikke, at det større antal sager er udtryk for, at flere børn får angst.

Trods flere sager om angstramte børn har kun cirka halvdelen af landets kommuner tilbud rettet mod netop børn med angst. Der eksisterer heller ikke et egentligt offentligt tilbud, hvor børnene kan få hjælp til at håndtere angsten.

Angst er ifølge bladet Kommunen den hyppigste årsag til førtidspension og samtidig den psykiatriske lidelse, der koster samfundet flest penge.

Et højere antal sager om børn med angst kan derfor føre noget godt med sig, da man kan gribe tidligt ind.

- Halvdelen af alle voksne med angst er debuteret i barnealderen. Så hvis man tilbyder de her børn noget behandling, der virker, så kan man måske sikre, at de i voksenlivet kan håndtere eller helt slippe for den angst, siger Mikael Thastum til Kommunen.

Seks kommuner melder om et nogenlunde ens antal sager, mens én kommune har oplevet et fald i antallet af sager.

I juli skrev Information, at der i 65 af landets 98 kommuner ikke findes et specifikt behandlingstilbud til børn med angst.

Positive resultater fra Angstklinikken var dog dengang med til at skaffe en bevilling fra Trygfonden, som har givet penge til at uddanne 60 personer fra omkring 20 kommuner i den såkaldte Cool Kids-metode, der er udviklet med fokus på børn med angst.

/ritzau/