Kommuner på vej til at låse lærerne ude

Sammenbruddet i forhandlingernes om en ny arbejdstidsaftale for lærerne er ganske forventeligt med de meldinger, der længe er kommet fra arbejdsgiversiden.

Det siger arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen. Han tror af samme grund på en hurtig konflikt.

- Jeg har svært ved at se en løsning og heller ikke i forligsinstitutionen, fordi arbejdsgiverne styrer målrettet mod en konflikt. Det vil sige, at vi måske ser et lockoutvarsel mod lærerne allerede i morgen, når der er møde i KL's ledelse, siger han.

Han peger på, at KL i samklang med regeringen, der har en folkeskolereform på bedding, ønsker spørgsmålet om arbejdstid helt væk fra overenskomsterne og i stedet over som et lokalt ledelsesinstrument.

- Dermed undergraver man den danske model og det, der for skolelærerne er en hjørnesten i deres overenskomstforhandlinger, nemlig en arbejdstidsaftale. Det gør et forlig meget svært, siger Henning Jørgensen.

Selvom forligsmanden kan komme ind i billedet, peger Henning Jørgensen på, at der ikke er meget tradition for det i den offentlige sektor.

- Forligsmanden kan sammenkalde parterne og stille spørgsmål og i givet fald fremsætte mæglingsforslag. Men det kræver, at begge parter er interesserede i det. Og det tyder ikke meget på, at arbejdsgiverne er. De ønsker snarere en konflikt, siger han.

Han mener at KL's kurs med opbakning i regeringen kan blive en boomerang.

- Det her kan ende med nogle meget frustrerede lærere, som ellers meget snart skal bidrage til at gennemføre en stor folkeskolereform. 60.000 demotiverede folkeskolelærere får ikke folkeskolen til at være produktivt udviklende og innovativ, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip