Kommuner presset af patienter i egne senge

Den udvikling giver udfordringer, lyder det fra Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har ingen penge klar til nye initiativer, men mener, at udviklingen kræver nytænkning og bedre muligheder for kommunerne.

»Der er en udvikling i gang, hvor vi får blandt andet flere ældre og kronikere, og derfor skal sundheds- og forebyggelsesopgaven løses på nye måder. Det indebærer, at vi både bliver meget skarpe på, at man kun skal være på et hospital, hvis man har brug for det, og på at der er også er meget dygtige sundhedspersoner i kommunerne, som kan varetage sundhedsopgaver,« siger Astrid Krag.

KL lancerede sidste år et sundhedspolitisk udspil, der siden har sat retningen for det sundhedspolitiske arbejde lokalt i kommunerne, hvor flere kommuner blandt andet har lavet lokale sundhedscentre, samtidig med at man har reduceret antallet af sengepladser på sygehusene. KLs næstformand, Erik Fabrin (V), fastslår, at det hele skal foregå med patienten i centrum, men finder ikke nødvendigvis udviklingen dårlig.

»Vi bliver nødt til at gøre op, hvor det er dyrest at have en seng stående, og hvis en patient samtidig helst vil være tæt på sit eget naturlige miljø og sine pårørende, og det offentlige kan spare penge, så er det en win-win,« siger han.

Hos Dansk Sygeplejeråd peger man på, at flere kommuner allerede har gjort meget for at afhjælpe patienter, der ikke er syge nok til hospitalet, men heller ikke raske nok til at være derhjemme. Hun opfordrer imidlertid politikerne til at finde en ensartet vej og strategi.

»Man har fjernet 20 procent sengepladser siden 2008, som man ellers først var planlagt til inden 2020, og som det er nu, bygger vi vejen, mens vi kører på den med en masse forskellige slags modeller for udviklingen af det nære sundhedsvæsen. Men vi har brug for nogle få modeller, og hvis vi kan nå frem til at lave en sundhedsaftale på alle fem regioner, er vi nået langt,« siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Dagens Gossip