Kommuner ruster sig til kamp mod minusvækst

Skrevet af admin

10/03/2016

Dagens topnyheder

Et rygstød fra medlemmerne.

Sådan karakteriserer formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V), forslaget fra byrådet i Frederikshavn, der blev vedtaget med stort flertal på Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg torsdag.

Forslaget pålægger KL's bestyrelse at kæmpe imod en aftale, der medfører minusvækst i de kommunale budgetter for 2017.

- I bestyrelsen har vi tolket det sådan, at det er et rygstød fra medlemmerne til, at vi kan lave en god økonomiaftale med regeringen til sommer, siger Martin Damm.

Forslaget fra Frederikshavn blev vedtaget efter en ophedet debat om det udskældte omprioriteringsbidrag, der fjerner 2,4 milliarder kroner fra de kommunale budgetter.

Pengene går til prioriterede indsatser, som bestemmes på Christiansborg.

Forslaget fra Frederikshavn er ikke noget ultimatum, der pålægger de kommunale forhandlere at vende tommelfingeren nedad - og heldigvis for det, lyder det fra KL-formanden.

- Det er klart, det er ikke er et bundet mandat til at gøre A, B og C. Det vil også være skørt på kommunestyrets vegne, for det kunne have medført en dårligere aftale, end det mandatet ellers kunne have givet, siger Martin Damm.

Han peger på, at en aftale med omprioriteringsbidraget godt kan være god, hvis alle midlerne kanaliseres tilbage til kommunerne.

Martin Damm spår, at det bliver netop omprioriteringsbidraget og flygtningesituationen, der kommer til at overskygge sommerens økonomiforhandlinger.

Han understreger, at det ikke er givet, at enderne kan mødes, men viljen er til stede fra kommunernes side.

- Vi vil kæmpe for hver eneste tomme af det kommunalpolitiske råderum, og vi vil kæmpe for et resultat, der samlet set giver kommunerne tilstrækkelige muligheder for at levere kernevelfærd til borgerne, siger Martin Damm.

/ritzau/