Kommuner siger ja til apotekertjek af lediges medicin

Skrevet af admin

13/01/2014

Dagens topnyheder

I Kommunernes Landsforening (KL) vil man gerne se på, om det giver mening at få apotekerne til at gennemgå lediges medicinforbrug i et samarbejde med kommunerne, som Danmarks Apotekerforening har foreslået i Politiken mandag.

Det siger formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalg, Jacob Bundsgaard (S), til Ritzau.

- Grundlæggende er det fornuftigt at tage et 360 graders blik på den enkelte lediges situation - og herunder også hvis vedkommende har et større medicinforbrug.

- Og det kan bestemt være relevant at inddrage farmaceuter og andre forskellige kompetencer i den afklaring, siger Aarhus-borgmesteren.

Ifølge formanden for Apotekerforeningen, Niels Kristensen, er folk på overførselsindkomst langt mere syge end andre og får cirka tre gange så meget medicin som folk i arbejde.

Derfor foreslår han et samarbejde mellem apotekerne og jobcentrene, hvor apoteksansatte - som primært er farmakonomer og farmaceuter - er med til at få de ledige ud af deres medicin.

Formanden for de praktiserende læger (PLO), Bruno Melgaard Jensen, er dog knap så glad for forslaget. Han mener ikke, at farmaceuter har kompetencerne til at ændre på folks behandlingsmedicin.

Men det, synes Jacob Bundsgaard, er en forkert reaktion fra lægerne.

- I takt med at vi udvikler det nære sundhedsvæsen, vil der komme et større behov for en tættere koordinering mellem de praktiserende læger og kommunerne.

- Så samarbejdet og de gensidige forventninger vil øges i de kommende år. Og hvis der er andre, der er klar til at bidrage og har en relevant viden, er det kun godt, siger Jacob Bundsgaard.

Udvalgsformanden påpeger dog, at det skal være op til den fagprofessionelle stab i den enkelte kommune at vurdere, om apotekernes kompetencer skal benyttes i beskæftigelsesindsatsen.

Derudover understreger han, at der bør være tale om en konkret vurdering af hver enkelt ledig, før man tillader apotekertjekket.

- Vi vil være kede af, at man laver generelle regler, der skal gælde for alle ledige. For der vil være mange, hvor det ikke er meningsfuldt, siger Jacob Bundsgaard.

/ritzau/