Kommuner skærer dybt i hjemmehjælpen

Der er skåret 87.000 ugentlige timer i hjemmehjælpen siden det seneste kommunalvalg i 2009, hvilket er et fald på 15,7 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig er antallet af ældre over 65 år i samme periode steget med 10,6 procent.

Kommunerne har i stort omfang erstattet den traditionelle hjemmehjælp med den såkaldte hverdagsrehabilitering, hvor ældre er blevet trænet i at skulle klare sig selv, men Ældre Sagen mener, at kommunerne er gået for vidt.

»Kommunerne har skåret for dybt i hjemmehjælpen til de svage ældre og har brugt den såkaldte rehabilitering som et skalkeskjul for at skære ned. Der er ikke noget dårligt i, at ældre mennesker får et tilbud om at genvinde nogle evner, som de har tabt. Men det skal være et tilbud, som skal være frivilligt, og de ældre skal ikke tvinges til rehabilitering, « siger chefkonsulent Olav Felbo.

Han mener, at de ældre bør have et lovkrav på at kunne sige nej til rehabilitering og i stedet bevare hjemmehjælpen.

Men kritikken afvises af Anny Winther (V), der er formand for kommuneforeningen KLs social- og sundhedsudvalg.

Hun kalder hverdagsrehabilitering en solstrålehistorie, som både gavner kommunekassen og den ældre. Hun peger på, at de ældre i dag er mere friske både fysisk og mentalt, og at det øger deres livskvalitet at klare sig selv.

»Hvor vi tidligere gav rigtigt meget hjælp til borgerne, da skete der det, at de blev lidt inaktive og ventede på, at vi kom og gjorde det ene og andet. I dag har vi lagt det om, så borgerne bliver mere selvhjulpne,« siger Anny Winther, der tilføjer, at der til gengæld for de færre hjemmehjælpstimer er kommet flere træningstimer med blandt andet ergoterapeuter, skriver Jyllands-Posten.

Dagens Gossip